Impozitele și taxele locale plătite de bucureșteni se vor majora de la 1 ianuarie cu 2025 cu 10,4%, rata inflației din 2023, conform unei hotărâri adoptate în şedinţa de vineri a Consiliului General al Capitalei.
Alte impozite:
- În cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 95%.
- Bonificaţia pentru plata cu anticipaţie, până la data de 31 martie, a impozitului/taxei pe clădiri şi pe teren sau a impozitului pe mijloacele de transport este de 10%.
Indexarea acoperă rata inflației
În raportul de specialitate sunt invocate prevederile art. 491 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, conform cărora impozitele şi taxele locale se indexează anual, până la data de 30 de aprilie, de către Consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, relatează Agerpres.
Conform adresei Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, rata inflaţiei a fost de 10,4% în anul 2023.
Pentru anul 2024, taxele şi impozitele locale au crescut cu 13,8%, pe baza ratei inflaţiei, iar pentru anul 2023, majorarea a fost de 5,1%.
Taxa pentru promovarea turistică, diminuată
Taxa specială pentru promovare turistică va fi diminuată în anul 2025 la 1% din tariful de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, valoare care nu include TVA.
O hotărâre în acest sens a fost adoptată în şedinţa de vineri a Consiliului General al Capitalei, cu 29 de voturi „pentru” şi 20 de abţineri, relatează Agerpres.
Potrivit formei iniţiale a proiectului, taxa de promovare turistică avea o valoare de 2% din tariful de cazare, însă cuantumul a fost diminuat în baza unui amendament formulat de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.
Banii ar urma să fie folosiţi de Primăria Capitalei pentru: consolidarea şi comunicarea integrată a brandului turistic al municipiului Bucureşti; elaborarea unui program multianual de dezvoltare turistică a destinaţiei, a unei strategii de marketing a destinaţiei turistice şi implementarea activităţilor de promovare la nivel naţional şi internaţional; susţinerea şi/sau crearea de evenimente, activităţi culturale/turistice care pot genera creşterea numărului de turişti şi a calităţii timpului petrecut în Bucureşti; crearea de circuite/produse/pachete turistice în scopul îmbunătăţirii experienţelor turistice în Bucureşti; organizarea şi/sau participarea la târguri/expoziţii, seminarii, conferinţe de profil; dezvoltarea reţelei de centre/puncte de informare turistică; realizarea de campanii publicitare comune cu companii aeriene, agenţi turoperatori, organizatori de evenimente şi reprezentanţi de destinaţii turistice.
(Citește și: Direcțiile locale de taxe și impozite vor trimite ANAF informații despre clădirile, terenurile și mașinile deținute de persoane fizice și juridice)
****