Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, întrunit într-o sesiune specială, cere statelor lumii să ia măsuri urgente pentru a gestiona dezvoltarea rapidă a inteligenţei artificiale (AI).
„Soarta umanității nu trebuie lăsată niciodată în seama „cutiei negre” a unui algoritm. Oamenii trebuie să păstreze întotdeauna controlul asupra funcţiilor de luare a deciziilor, ghidați de dreptul internațional, inclusiv de legile internaționale umanitare și de drepturile omului și de principiile etice”, a declarat Antonio Guterres, secretar general ONU.
El a avertizat că dezvoltarea rapidă a IA „depășește capacitatea noastră de a o guverna, ridicând întrebări fundamentale cu privire la responsabilitate, egalitate, siguranță și securitate”.
„Inteligența artificială fără supraveghere umană ar lăsa lumea oarbă și, probabil, nicăieri mai periculos și mai nesăbuit decât în pacea și securitatea globală”, a spus secretarul general al ONU, citat într-un comunicat al organizației.
AI ajută deja regiunile afectate de conflicte prin identificarea insecurității alimentare, predicția deplasărilor și deminarea terenurilor, dar Guterres și-a exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea acesteia în război.
„Conflictele recente au devenit terenuri de testare pentru aplicațiile militare ale IA”, iar „cursa înarmării cu IA” crește riscul de „neînțelegere, eroare de calcul și greșeli”.
Integrarea AI cu arme nucleare este „deosebit de alarmantă”, a mai spus Guterres, care a avertizat cu privire la consecințele potențial catastrofale. „Trebuie să o evităm cu orice preț”, a insistat.
Despre importanța menținerii controlului uman: „Soarta umanității nu trebuie lăsată unui algoritm”
„Să fim clari: soarta umanității nu trebuie lăsată niciodată în seama «cutiei negre» a unui algoritm”, a spus secretarul general al ONU explicând că procedura decizională trebuie să rămână sub controlul uman.
El a subliniat capacitatea IA de a răspândi dezinformarea și a afirmat că falsurile profunde ar putea „declanșa crize diplomatice, incita la tulburări și submina însăși fundațiile societăților”.
„Nu trebuie să permitem niciodată ca inteligența artificială să reprezinte „avansarea inegalității””, a spus el și a făcut apel la o cooperare globală urgentă.
Antony Blinken: Pe măsură ce AI avansează, devine tot mai periculoasă
Antony Blinken, secretar de stat al SUA, prezent la ședința Consiliului, s-a referit la pericolele folosirii acestei tehnologii pentru manipulare și în războaie hibride: „Astăzi, actorii statali și nestatali folosesc din ce în ce mai mult aceste instrumente pentru a influența, a distorsiona opinia publică, pentru a manipula narațiunile geopolitice, pentru a face operațiunile cibernetice ofensive mai eficiente, iar acest lucru nu vă face decât să se înrăutățească, pe măsură ce AI avansează”.
(Citește și: Peste 100 de companii au semnat Pactul UE pentru Inteligența Artificială. Meta, TikTok și Apple au refuzat)
****