Rolul rețelelor sociale și în special al rețelei TikTok în anularea alegerilor prezidențiale din România continuă să fie în atenția presei internaționale.
RFI transmite, citând Le Monde, că „pentru prima oară în era rețelelor sociale, actori cel mai probabil „statali”, potrivit serviciilor de informații din România, au ajuns să manipuleze algoritmii TikTok cu o asemenea eficacitate, încât clipurile unui candidat pe care îl susțin au reușit în câteva săptămâni să inunde telefoanele a 9 milioane de utilizatori români și să convertească zeci de milioane de vizualizări în peste 2 milioane de voturi reale, într-o țară cu 19 milioane de locuitori”.
Le Monde își începe analiza pornind de la decizia Curții Constituționale de a „arăta importanța de a aduce în dezbatere publică manipularea alegătorilor în favoarea unui candidat de extremă dreaptă prin TikTok”.
Publicația franceză face o cronologie a evenimentelor care au dus la decizia de anulare a alegerilor prezidențiale, decizie anunțată de Curtea Constituțională pe 6 decembrie, chiar în ziua în care diaspora deja vota de câteva ore.
Le Monde îi face și o caracterizare lui Călin Georgescu ajuns în turul al doilea după ce a terminat pe prima poziție turul întâi. „Venit de nicăieri, Călin Georgescu, candidat complotist și prorus, s-a clasat în frunte după primul tur, după ce s-a făcut cunoscut grație unei operațiuni de manipulare ingenios orchestrată pe TikTok”.
Ziarul francez pune aceste fapte în contextul în care s-a observat o creștere a ideilor de extremă dreaptă proruse în opinia publică din România, tendință care nu a așteptat neapărat TikTok. De altfel, această tendință este în creștere la nivel mondial iar Le Monde găsește și explicațiile: „cocktailul dintre inflația record, oboseala datorată războiului din Ucraina și sentimentul de dezangajare care de luni de zile a alimentat frustrarea pe care se bazează o serie de grupuri politice naționaliste ce au prosperat. Dar, pe acest teren favorabil, succesul specific domnului Georgescu nu avea absolut nimic natural”.
Le Monde observă că decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor, văzută ca „o lovitură de stat” de tabăra lui Călin Georgescu, nu a dus și la o invitație la proteste din partea acestui candidat. El a vorbit mai mult despre apelul la justiție în acest caz.
Publicația se referă și la reacția TikTok, care a continuat să nege: „chiar dacă rețeaua a cooperat cu autoritățile și s-a lăudat cu un număr destul de rezonabil de moderatori pentru România, aceasta a continuat să afirme că nu a detectat nicio operațiune majoră de influențare pe platforma sa. Cu toate acestea, numeroasele comentarii false, plățile către influenceri și conturile care au fost inactive ani de zile, reactivate brusc, toate sunt semne că procedurile de securitate puse în aplicare de marile platforme par inadecvate în fața jucătorilor agili care cunosc perfect tehnicile utilizate pentru a manipula algoritmii”, concluzionează Le Monde.
(Citiți și: ”Anchetă oficială a Comisiei Europene împotriva TikTok: ”Indicii serioase că actori străini au intervenit în alegerile din România”)
***
Un răspuns
Cred ca „Le Monde” nu a prins esenta!
Urmariti si decizia Firch care a coborat ratingul.
Nimeni nu vrea sa creada ca incompetenta Presedintelui, a Guvernului, a Securitatii au favoritat aparitia unor rezultate surpriză.
Bomboana pe coliva a fos pusa de CCR care a anulat, neconstitutional, alegerile!
Pentru ca a dat telefon Marele Licurici pentru care nici nu a contat nimic.
İncompetenta autoritatilor, nici ca nu sunt probe adevarate ci doar culegeri de texte din ziare!
Merci,