În situația în care un participant dorește schimbarea fondului de pensii private, el trebuie să urmeze o procedură stabilită prin lege. De asemenea, este posibil să fie obligat să plătească o sumă de bani dacă dorește să se trasfere la un alt fond de pensii private.
Ce este pensia privată din pilonul 2
Pensia privată din pilonul 2, numită și pensia privată obligatorie, reprezintă contribuția pe care salariatul o plătește anual către un fond de pensii administrat privat. Deși există anumite facilități fiscale pentru unele categorii de contribuabili, cei mai mulți dintre salariații români plătesc în fiecare lună 4,75% din venitul brut către un fond de pensii private.
Toți banii strânși în fondul de pensii respectiv sunt investiți de administratorul fondului în diverse active de pe piața financiară, ca de exemplu, acțiuni, obligațiuni, titluri de stat, iar în momentul pensionării, participantul va primi înapoi atât suma cu care a contribuit, cât și câștigul realizat de adminstratorul fondului din investirea banilor respectivi.
Cum se face schimbarea fondului de pensii private obligatorii (pilonul 2)
La ora actuală, în România sunt 7 fonduri de pensii private de tip pilon 2, ce sunt administrate de societățile Generali, Allianz-Țiriac, BCR, BRD, Metropolitan Life, NN și Aegon. Pe internet există diverse site-uri și instrumente unde participanții pot verifica și compara ce randamente au investițiile realizate de administratorii fondurilor de pensii private.
În cazul obţinerii unor randamente reduse de către un fond de pensii private, contributorii la acel fond îşi pot oricând transfera contul individual la alt fond cu randamente mai mari, se arată pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Schimbarea fondului de pensii private – model de formular de notficare
Dacă decideți să optați pentru schimbarea fondului de pensii private, trebuie să știți că există o serie de pași care trebuie respectați. Procedura este detaliată în Legea nr. 411 / 2004 privind fondurile de pensii administrate privat.
Potrivit articolului 39 din lege, în situația în care un participant dorește să adere la alt fond de pensii, acesta este obligat să îi notifice în scris administratorului fondului de pensii de la care se transferă cu 30 de zile calendaristice înainte de aderarea efectivă la noul fond de pensii, și să îi trimită acestuia o copie de pe noul act de aderare. Un model de formular de notificare prin care se cere transferul la un alt fond de pensii, furnizat de ASF, este cel de mai jos:
Transferul la un nou administrator de pensii private obligatorii
Calitatea de participant la vechiul fond de pensii încetează la data la care se realizează transferul de disponibilități, iar calitatea de participant la noul fond de pensii începe la aceeași data.
În contextul discuției despre schimbarea fondului de pensii private este important să știți că transferul de disponibilități are loc în prima zi lucrătoare după expirarea termenului prevăzut la articolul 39 (cele 30 de zile) și cuprinde activul personal net existent în contul participantului la acea data, diminuat cu penalitatea de transfer.
Administratorul vechiului fond de pensii îl informează pe noul administrator despre contribuțiile participantului, despre transferurile de disponibilități efectuate în numele său, precum și despre contribuțiile acestuia la fondurile de pensii al căror participant a fost anterior, existente la data informării.
Ce sunt penalitățile de transfer
Așadar, schimbarea fondului de pensii private este posibilă, însă uneori participantul trebuie să plătească o penalitate de transfer. Articolul 86 din lege detaliază în ce constă penalitatea de transfer și cine trebuie să o plătească.
Mai precis, penalitatea de transfer reprezintă suma suportată de participant în cazul în care transferul la alt administrator se realizează mai devreme de 2 ani de la aderarea la fondul de pensii precedent. Limita maximă a penalității de transfer este stabilită prin normele Autorității de Supraveghere Financiară.
După cum se arată pe site-ul ASF, penalitatea de transfer poate ajunge până la 5% din valoarea contului acumulat, însă numai dacă schimbarea fondului de pensii private se realizează mai devreme de 2 ani de la aderarea la respectivul fond. După doi ani, transferul nu mai este taxat.

Schimbarea fondului de pensii private facultative
Și fondul de pensii private facultative poate fi schimbat, în condiții similare. După cum spune și numele acestui sistem de pensii, pensiile private facultative (pilonul 3) sunt opționale, contribuția la un astfel de fond de pensii nefiind obligatorie. Conform legii, românii care își doresc să contribuie la pilonul 3 de pensii pot să plătească până la 15% din venitul salarial brut lunar către un astfel de fond de pensii.
Potrivit Legii nr. 204 / 2006 privind pensiile facultative, dacă participantul dorește să transfere activul personal la un alt fond de pensii facultative, este obligat să înștiințeze administratorul fondului anterior de pensii facultative și să îi transmită o copie a actului de aderare.
În termen de 5 zile calendaristice de la înștiințare, administratorul fondului anterior de pensii facultative efectuează un transfer de lichidități bănești către administratorul noului fond de pensii facultative.
Schimbarea fondului de pensii private din pilonul 3 – penalități de transfer
Transferul de lichidități bănești cuprinde activul personal, calculat în conformitate cu reglementările emise de A.S.F. Administratorul fondului anterior de pensii facultative transmite administratorului noului fond de pensii facultative toate informațiile referitoare la contribuțiile făcute în contul participantului, precum și despre transferurile de lichidități bănești cu privire la contul acelui participant.
Așa cum se întâmplă și în cazul schimbării administratorului de pensii din pilonul 2, și schimbarea fondului de pensii private facultative este penalizată dacă are loc mai devreme de 2 ani de la aderarea la fondul de pensii facultative procedent. Limita maximă pentru penalitatea de transfer este stabilită de ASF la maximum 5% din valoarea acumulată în cont.
Foto: geralt / stevepb / pixabay.com
Dacă acest articol despre schimbarea fondului de pensii private vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Randamente fonduri de pensii pilonul 2. Listă cu 7 fonduri
Comisioane fonduri de pensii private obligatorii și facultative. Listă
Fonduri de pensii private România. 17 fonduri și administratorii lor
Cât este contribuția la pilonul 3 de pensii. Ghid cu exemple
Ce este pensia privată obligatorie și cine beneficiază de Pilonul 2
Ce este pensia privată facultativă. Exemple de calcul
Cât este contribuția la pilonul 2 de pensii, inclusiv în IT și construcții