11 februarie, 2014

PSD şi PNL nu au ajuns nici marți la o decizie privind situația ministerelor din care au demisionat liberalii, la patru zile de când aceștia și-au depus mandatele. În plus, discuțiile s-au complicat: premierul Ponta a ieșit marți după-amiază și a anunțat că se negociază restructurarea severă a cabinetului.

Dacă propunerile avansate de premier ar fi acceptate de PNL, atunci nou creata coaliție USD (Uniunea Social-Democrată, formată duminică din PSD-UNPR și PC) ar câștiga încă un vicepremier și încă trei miniștri plini.

PSD ar accepta, în schimb, să rezolve favorabil, intrarea în funcția de vicepremier a lui Klaus Iohannis.

Propunerile PSD


Mutarea PSD în negocierile cu PNL a fost:

  • Suplimentarea numărului de vicepremieri la patru, câte unul pentru fiecare formaţiune componentă a USL
  • Organizarea unei „discuţii politice” înaintea fiecărei şedinţe de guvern
  • Patru dintre miniştrii delegaţi (Buget, Energie, Ape, Păduri şi Piscicultură şi IMM) să devină miniştri plini

Premierul Ponta a prezentat singur la sediul USL concluziile discuţiilor cu PNL :

„Deocamdată, nu avem un consens. Discuţiile vor continua. Ca premier, îmi doresc ca acest consens să fie găsit. Îmi doresc ca guvernul să meargă în parlament pentru un vot şi să funcţioneze fără niciun fel de sincopă în 2014, un an complicat de europarlamentare şi prezidenţiale”, a afirmat Victor Ponta.

PSD redescoperă politicile vechii CDR

Negocierile PSD-PNL au fost iniţiate la începutul săptămânii, luni, după ce PNL a decis, vineri, modificarea propriei echipe guvernamentale.


Iniţial, singurul obstacol în instalarea noii echipe guvernamentale l-a constituit decizia PNL de a-l nominaliza pe Klaus Iohannis atât  în fruntea Ministerului de Interne, cât şi pentru poziţia de vicepremier.

Liberalii nu au oferit „la pachet” şi o propunere de reîmpărţire a atribuţiilor, lăsând PSD să decidă competenţele vicepremierului Gabriel Oprea, care la această oră are atribuţii pe domeniile apărării şi siguranţei naţionale.

Mutarea de ultimă oră a PSD a fost să mărească miza negocierilor purtate cu PNL :

  • După modelul COCOPO al defunctei CDR, PSD a cerut constituirea unui organism politic care să gireze că acţiunile guvernamentale vor fi sprijinite integral în plan parlamentar. Propunerea nu a fost agreată de PNL. „Nu a existat un consens, rămâne să discutăm în continuare”, a recunoscut Victor Ponta.
  • Solicitarea ca miniştri delegaţi pentru Buget (PSD), Energie (PSD), Ape, Păduri şi Piscicultură (PNL) şi IMM (PC) să fie miniştri plini nu a fost respinsă de liberali.
  • Legat de creşterea numărului de vicepremieri, liberalii au avut obiecţii imediate. Premierul Victor Ponta a detaliat oferta PSD în legătură cu actualul primar al Sibiului: “Iohannis nu va fi subordonat nimănui, va avea coordonarea miniştrilor PNL, în principal zona de coordonare pe care o avea dl Chiţoiu, pe care PNL a dorit să o aibă în coordonare.”

Discuţiile continuă – Coaliția, cel puțin formal, încă rezistă

Stabilitatea arcului guvernamental este, cel puțin la nivel declarativ, asigurată, chiar dacă cei doi parteneri din USL nu au ajuns la un consens.

Liderul PSD, Victor Ponta, a dat ieri asigurări: „Eu ţin foarte mult la ideea de USL şi sunt dispus să fac toate eforturile pentru ca guvernul să funcţioneze bine şi să avem o responsabilitate comună”.

Pe aceeaşi linie s-a situat, chiar dacă înainte de demararea discuţiilor organizate la Vila Lac 1, şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, care a spus: “Sunt cel mai aprig partizan al USL”.

Demn de menționat, însă, este că precipitarea reașezărilor din guvern a început în chiar ziua în care PSD a anunțat listele comune pentru europarlamentare, cu UNPR și PC, dar separate de PNL. Ceea ce pune, practic, cele două mari partide pe poziții de adversitate politică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: