Un Manifest pentru protejarea patrimoniului cultural din România a fost semnat marți de peste 60 de organizaţii neguvernamentale şi profesionale. Semnatarii cer autorităţilor centrale şi locale din România „cinci măsuri urgente” pentru îmbunătăţirea cadrului legal şi pentru valorificarea patrimoniului cultural.
Iniţiativa a avut loc în contextul unei mese rotunde, pe 5 octombrie, în marja Summitului European al Patrimoniului Cultural, organizat de Europa Nostra, la Bucureşti, între 6-8 octombrie.
Demersul este o premieră pentru România, menționează News.ro, care prezintă documentul.
Măsurile propuse:
- Adoptarea şi aplicarea standardelor europene de calitate în practica patrimoniului cultural, în toate iniţiativele şi programele publice şi private.
- Includerea studiilor de impact asupra mediului şi patrimoniului cultural în evaluarea oportunităţii de demolare a clădirilor existente.
- Activarea unui Grup de lucru interdisciplinar şi internaţional pentru revizuirea şi actualizarea normativelor de proiectare în scopul protecţiei seismice şi a îmbunătăţirii eficienţei energetice pentru clădiri de patrimoniu.
- Realizarea unui proiect pilot de dezvoltare urbană sustenabilă prin conservarea şi valorificarea patrimoniului (industrial, balnear etc.) ca exemplu de bune practici cu impact naţional.
- Implementarea unui proiect pilot centrat pe o şcoală de meserii pentru patrimoniu, în cooperare internaţională.
Măsurile vor fi promovate de semnatari în relaţia cu autorităţile centrale şi locale din România, precum şi la nivel european, prin intermediul Europa Nostra. Este prima oară când organizaţiile implicate în protejarea patrimoniului cultural se unesc în jurul unei agende comune de măsuri şi politici publice.
Summitul European al Patrimoniului Cultural, desfășurat la București
Bucureştiul este capitala europeană a patrimoniului european cu ocazia Summitului European al Patrimoniului Cultural, organizat de reţeaua Europa Nostra, în perioada 6-8 octombrie, cu sprijinul Uniunii Europene, al Ministerului Culturii şi al Primăriei Generale a Capitalei şi sub patronajul Preşedintelui României.
Cei mai buni profesioniştii din domeniu de la nivel european discută priorităţile de politici publice la nivelul UE pentru perioada următoare şi au celebrat cele mai bune proiecte de conservare a patrimoniului construit, care au câştigat competiţia pentru Premiile Europene pentru patrimoniu / Premiile Europa Nostra. Printre cele mai bune 26 proiecte de conservare a patrimoniului premiate în acest an s-au aflat şi două din România (Biserica Săsească din Alma Vii şi Biserica Sfântului Mihail, Cluj-Napoca).
Dintre acestea, Biserica Săsească Alma Vii a câştigat şi un Grand Prix şi Premiul Publicului.
Europa Nostra conduce consorţiul european selectat de Comisia Europeană pentru a gestiona proiectul pilot European Heritage Hub (2023-2025). Este, de asemenea, partener oficial al iniţiativei Noul Bauhaus European, dezvoltată de Comisia Europeană şi este unul dintre principalii membri şi susţinători europeni ai Reţelei Patrimoniului Climatic.
****