Numărul de migranți ilegali care trăiesc în Marea Britanie și în alte țări mari europene nu s-a schimbat de ani de zile, în ciuda discursului politic defavorabil despre migranții care copleșesc continentul, anunță The Guardian.
Cercetătorii în domeniul migrației din 18 dintre cele mai importante universități și organizații de cercetare din lume, inclusiv Universitatea din Oxford, au lansat baza de date publică ca parte a proiectului MIrreM, care măsoară migrația neregulamentară.
Cercetătorii au descoperit că între 2016 și 2023 au existat între 2,6 și 3,2 milioane de migranți ilegali care trăiau în 12 țări europene, inclusiv Marea Britanie, reprezentând mai puțin de 1% din populația totală a acestor țări. În general, populația de migranți ilegali din țările europene nu pare să se fi schimbat definitiv din 2008.
Numărul estimat de migranți ilegali din Regatul Unit, inclusiv solicitanți de azil, victime ale traficului și migranți fără acte, este între 594.000 și 745.000 conform unui raport citat de publicația britanică.
Migrația neregulată a fost o problemă esențială în alegerile succesive din Marea Britanie și alte țări europene în ultimii ani, politicienii angajându-se să restrângă imigrația.
Migrația ilegală a scăzut în doar 5 state europene
În 2008, o cercetare estima populația de migranți ilegali din 12 țări europene la 1,8 până la 3,8 milioane. Proiectul MIrreM stabilește cifrele la 2,5-3,4 milioane, creând o imagine mai clară a populației totale de migranți ilegali din țările studiate.
În comparație cu estimările din 2008, cercetările de la MIrreM indică faptul că în trei țări, noile estimări sugerează un număr mai mare de migranți ilegali– Austria, Germania și Spania.
În cinci țări, populația migrantă neregulamentară estimată a rămas aceeași – Belgia, Franța, Italia, Regatul Unit și Statele Unite.
În cinci țări, a scăzut – Finlanda, Grecia, Irlanda, Țările de Jos și Polonia.
***