Germania, Austria, Polonia, Danemarca, Țările de Jos și Franța solicită o abordare unificată în aplicarea standardelor UE în comerțul electronic, transmite Euronews.
Aceste state membre UE au cerut – într-o scrisoare comună văzută de Euronews înaintea reuniunii miniștrilor competitivității din 26 septembrie, de la Bruxelles – o aplicare mai strictă a standardelor europene în domeniul platformelor de comerț electronic.
Cele șase țări îndeamnă Comisia Europeană să ia „toate măsurile necesare în competența sa” pentru a pune în aplicare Legea privind serviciile digitale (DSA) împotriva platformelor online foarte mari (VLOPS).
Temu și Shein intră în lista platformelor ”foarte mari”, alături de Amazon, TikTok și Meta
Desemnarea jucătorilor online Temu și Shein drept VLOP „este un pas semnificativ” în aplicarea regulilor, dar „rămîne esențial să se impună cu rigurozitate DSA”, se spune în scrisoare.
Temu și Shein au fost introduse pe o listă de 25 de platforme care au fiecare peste 45 de milioane de utilizatori lunari în UE, listă care include și Amazon, TikTok și Meta.
DSA a intrat în vigoare în februarie 2024 pentru toate platformele online, introducând reguli de transparență și obligații privind produsele ilegale.
Se cere un pașaport digital de produs
Comisia va trebui să colecteze date privind încălcările în materie de cooperare cu coordonatorii naționali ai serviciilor digitale, pentru a detecta comportamentele incorecte și a impune sancțiuni eficiente, se arată în scrisoare.
„Vor fi necesari pași suplimentari în măsurile de aplicare, de exemplu, digitalizarea specificațiilor produsului este crucială pentru a detecta automat deficiențele – de exemplu prin intermediul unui pașaport digital al produsului”, precizează scrisoarea.
În orientările sale politice, Comisia s-a angajat să asigure o aplicare mai strictă a comerțului electronic, bazată pe controale vamale, fiscale și de securitate eficiente. În noua Comisie, Henna Virkkunen (Finlanda) urmează să dețină portofoliul de tehnologie, iar irlandezul Michael McGrath – desemnat să supravegheze statul de drept – are și comerțul electronic printre competențele sale.
Comisia a început deja mai multe anchete DSA, inclusiv una împotriva platformei de comerț electronic AliExpress.
Supravegherea pieței
Cele 6 țări mai solicită o mai mare supraveghere a pieței în statele membre ale UE, prin puteri crescute de intervenție ale autorităților împotriva platformelor de comerț electronic.
„Intenționăm să îmbunătățim și mai mult automatizarea și digitalizarea controalelor, cum ar fi prin intermediul unui crawler web”, scriu aceștia, adăugând că acest lucru ar trebui să garanteze că toți consumatorii, în special copiii, au acces la produse sigure.
În ceea ce privește vama UE, cele șase state membre își doresc să se discute cu prioritate propuneri în domeniul TVA și pentru eliminarea scutirii de taxe pentru achiziții de până la 150 de euro. Germania încurajează Ungaria, care prezidează în prezent reuniunile miniștrilor UE, și Comisia să promoveze discuțiile cu privire la aceste propuneri.
Ultima, dar nu cea din urmă prioritate, este protecția datelor. Executivul UE va trebui să afle mai multe despre datele colectate de platformele de comerț electronic și despre modul în care acestea utilizează aceste date, se spune în scrisoare.
(Citiți și: ”Digital Services Act – Restricțiile pe care Comisia le-ar putea impune marilor platforme online”)
***