17 septembrie, 2024

Companiile americane avertizează cu privire la posibilele implicații negative ale raportului de nivel înalt publicat săptămâna trecută de fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, argumentând că anumite recomandări ar discrimina în mod nedrept companiile non-europene.

Deși au lăudat „contribuția importantă” a lui Draghi la discuțiile despre competitivitatea în scădere a Europei, Camera de Comerț Americană pe lângă UE (AmCham EU) a avertizat că o prioritate prea mare acordată companiilor europene ar pune în pericol capacitatea blocului de a valorifica investițiile bilaterale și fluxurile comerciale.

(Citește și: ”The Economist: Cele mai bune idei ale lui Draghi sunt cele care deranjează cel mai mult”)

„A face Europa mai competitivă nu înseamnă ca regiunea să renunțe la angajamentul său de lungă durată față de deschidere”, a avertizat asociația, potrivit Euractiv.

Comerțul total de bunuri dintre UE și SUA a depășit anul trecut 850 de miliarde de euro


„Companiile americane sunt integrate în economia UE, fiind dedicate continuării eforturilor lor de consolidare a Pieței Unice și a bazei industriale a regiunii”, a transmis AmCham EU, insistând că „3,5 trilioane de euro din investițiile străine directe ale SUA” ajung în cele 27 de state membre.

Între timp, comerțul total de bunuri dintre UE și SUA a depășit anul trecut 850 de miliarde de euro – fiind de departe cea mai mare relație comercială și de investiții din lume, mult peste comerțul de 520 de miliarde de euro dintre SUA și China și comerțul total de bunuri UE-China, de 738 de miliarde de euro.

Draghi acuză politicile protecționiste atât din China, cât și din SUA

Draghi a criticat dur în ultimele luni atât politicile protecționiste ale Chinei, cât și ale SUA, acuzând că ambele „nu mai respectă regulile” comerțului internațional, prin utilizarea tot mai mare a tarifelor, subvențiilor și altor politici care contravin regililor de piață.

Într-un discurs din aprilie, el a condamnat China pentru „amenințarea de subminare” a bazei industriale a Europei prin „încercarea de a acapara […] toate părțile lanțului de aprovizionare în tehnologii verzi și avansate” – și a criticat Statele Unite pentru încercarea de a „atrage producția internă de valoare înaltă în granițele lor, inclusiv a companiilor europene, în timp ce folosesc protecționismul pentru a exclude concurenții”.


Avertismentele lui Draghi împotriva ambelor blocuri, „care urmăresc activ politici pentru a-și spori pozițiile competitive”, reflectă în mare măsură îngrijorările industriei europene, în cazul SUA, în ceea ce privește Legea de Reducere a Inflației (IRA) semnată de președintele Joe Biden în 2022 – un vast program de subvenții verzi, considerat că generează distorsiuni de piață și favorizează în mod nejustificat creșterea bazată în SUA.

Companiile americane îngrijorate de orientarea europeană în producția de apărare

AmCham EU a criticat și „preferințele europene” recomandate de Draghi în sectoare precum cel al apărării – și interesul UE pentru dezvoltarea unei industrii de apărare și promovarea clauzelor de tip „cumpără european”.

(Citește și: ”Preview al secțiunii ”Apărare” din mult așteptatul Raport Mario Draghi”)

Apărând corporațiile și interesele americane, în iulie, Camera și-a exprimat poziția cu privire la proiectul Programului European Industrial de Apărare (EDIP) – solicitând factorilor de decizie politici și companiilor UE să includă întreprinderi din țări terțe în investițiile și inițiativele lor comune de achiziții, chiar dacă produsele includ restricții de utilizare.

Cu toate acestea, Draghi a sugerat în raportul său că licitațiile publice din apărare din UE ar trebui să asigure că „o parte minimă” a cererii globale, în creștere, de armament „este concentrată asupra companiilor europene, în loc să curgă peste hotare” – despre care AmCham EU susține că că „nu ar aborda nevoile de securitate ale Europei pe termen scurt”.

SUA au cerut de ani de zile Europei să cheltuiască mai mult pentru apărare, iar achizițiile se fac în majoritate din străinătate, în special din SUA. Cheltuielile pentru apărare și angajamentele au crescut pe tot continentul de la invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, în parte pentru a reface stocurile epuizate.

Cheltuielile pentru apărare ale Europei au atins un nivel record de 240 de miliarde de euro în 2022, în creștere cu 6% față de anul precedent, conform Agenției Europene de Apărare.

Cu toate acestea, criticii au subliniat că creșterea cheltuielilor nu a reușit încă să abordeze problemele sistemice legate de capacitatea industrială insuficientă a continentului și lipsa coordonării guvernamentale în achiziții.

Susținere pentru diversificarea lanțurilor de aprovizionare critice și reguli mai flexibile

Pe de altă parte, AmCham EU și-a exprimat un sprijin ferm pentru o serie de alte propuneri de politici ale lui Draghi.

În special, a lăudat propunerea sa pentru diversificarea accesului statelor membre la materii prime critice „prin noi acorduri comerciale și parteneriate cu furnizori globali de încredere”.

„Propunerile de a dezvolta un mediu de finanțare mai bun pentru inovația disruptivă, start-up-uri și scale-up-uri trebuie puse urgent în aplicare”, a mai susținut Camera.

Aceasta a argumentat, de asemenea, că „sprijinul politic în statele membre va fi esențial în politica financiară, în special pentru ca eforturile de finanțare comună să aibă succes” – și a subliniat că activitatea privind Uniunea Bancară „ar crește semnificativ capacitatea de finanțare” a sectorului.

SUA au cerut și îmbunătățirea politicii de concurență din Europa „prin revizuirea cadrului existent de control al fuziunilor pentru a promova armonizarea între regimurile naționale, rafinarea în continuare a procedurilor și alinierea proceselor de examinare a tranzacțiilor”.

De asemenea, a menționat că UE ar trebui să-și consolideze mecanismul de verificare a investițiilor străine directe (ISD) depășind fragmentarea națională.

Reiterând comentariile altor companii europene, AmCham EU și-a exprimat, de asemenea, sprijinul ferm pentru reducerea poverii de reglementare asupra companiilor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: