Forțele ruse se luptă joi pentru a treia zi consecutiv cu trupele ucrainene, după ce acestea au spart granița rusă în regiunea Kursk, forțând Moscova să facă apel la rezerve militare, transmite Reuters.
Un blogger militar rus a sugerat că forțele ucrainene au avansat 15 km peste graniță, spre nord, de-a lungul unei autostrăzi și în apropierea unui important nod de transport al gazelor naturale.
Într-unul dintre cele mai mari atacuri ucrainene asupra Rusiei în timpul războiului care durează de doi ani, aproximativ 1.000 de soldați ucraineni au trecut granița cu Rusia în primele ore ale zilei de 6 august cu tancuri și vehicule blindate, sub acoperirea dronelor și artileriei, potrivit oficialilor ruși.
Gherasimov l-a mințit pe Putin că ofensiva ucraineană a fost oprită la frontieră
Forțele ucrainene au străbătut câmpurile și pădurile de la graniță spre nordul orașului de graniță Sudzha, ultimul punct de transbordare operațional al gazelor naturale rusești către Europa prin Ucraina.
Cel mai înalt general al Rusiei, șeful Statului Major general, Valery Gerasimov, i-a spus miercuri lui Putin că ofensiva ucraineană a fost oprită în zona de frontieră. Dar mai mulți bloggeri militari pro-ruși au spus că luptele continuă și joi, iar civilii sunt evacuați din zonă.
„Sudzha este practic pierdută pentru noi. Și acesta este un centru logistic important”, a spus Yuri Podolyaka, un popular blogger militar pro-rus, născut în Ucraina, adăugând că forțele ucrainene încearcă să avanseze spre nord, spre Lgov.
„În general, situația este dificilă și continuă să se deterioreze, în ciuda faptului că ritmul ofensivei ucrainene a scăzut considerabil”. Armata ucraineană nu a făcut niciun comentariu cu privire la ofensiva de la Kursk.
Unii bloggeri ruși au criticat modul în care frontiera din regiunea Kursk a fost apărată, spunând că forțelor ucrainene le-a fost mult prea ușor să o treacă.
Garda Națională a Rusiei a declarat că a întărit securitatea în jurul centralei nucleare Kursk, care se află la aproximativ 60 km nord-est de capitala regiunii.
În căutarea explicațiilor pentru ofensiva ucraineană pe teritoriul Rusiei: punctul strategic de contorizare a gazelor către Europa
Ucraina, scrie Reuters, dorește să fixeze forțele ruse, care controlează 18% din teritoriul său, deși semnificația strategică a ofensivei de frontieră nu este imediat clară pentru agenție.
Pe de altă parte, The Insider scrie că miza Ucrainei este controlul stației de contorizare a gazelor de la Sudza, punct cheie al conductei care transportă gazele rusești către Europa.
Mai multe canale rusești pro-război susțin că orașul Sudzha se află într-o „încercuire operațională”. Până în prezent, nu au existat informații oficiale despre situația de la stația de contorizare a gazelor din localitate.
În ciuda situației neclare, gazul continuă să curgă prin stația de contorizare, potrivit unui raport Reuters care citează Gazprom din Rusia și Operatorul Sistemului de Transport de Gaze (GTSO) al Ucrainei.
După știrea încercuirii stației de către Forțele Armate ucrainene, prețurile spot la gaze în Europa au crescut cu peste 5%, până la 430 de dolari, potrivit Bloomberg.
Tranzitul de gaze rusești prin Ucraina a scăzut semnificativ, doar 34% din volumul din 2021 fiind transportat în 2023.
Un expert pe piața petrolului și gazelor care a vorbit cu The Insider sub rezerva anonimatului a spus că, dacă armata ucraineană menține un control stabil asupra stației de contorizare a gazelor din Sudzha, Gazprom ar putea opri livrările.
O astfel de întrerupere ar reduce veniturile din export ale Gazprom cu aproape 7-8 miliarde de dolari anual.
Medvedev spune că Rusia trebuie să cucerească întreaga Ucraină
Președintele Vladimir Putin a considerat atacul drept o „provocare majoră”. Casa Albă a spus că Statele Unite – cel mai mare susținător al Ucrainei – nu avea cunoștințe anterioare despre atac și că așteaptă mai multe detalii de la Kiev.
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a spus că atacul ucrainean este o încercare de a forța Rusia să deturneze resurse de pe front și de a arăta Vestului că Ucraina încă mai poate lupta.
Ca urmare a atacului de la Kursk, a spus Medvedev, Rusia ar trebui să-și extindă obiectivele de război pentru a include luarea întregii Ucraine. „Din acest moment, SVO (Operațiunea Militară Specială) ar trebui să dobândească un caracter deschis extrateritorial”, a spus Medvedev, adăugând că forțele ruse ar trebui să meargă la Odesa, Harkov, Dnipro, Mykolayiv, Kiev „și nu numai”. „Ne vom opri doar atunci când vom considera că este acceptabil și profitabil pentru noi înșine”.
***