Compania de stat SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie), deținută integral de statul român prin Ministerul Energiei, a anunțat vineri că a pus în funcțiune parcul fotovoltaic Dărvari 2 din județul Prahova, cu o putere instalată de 5 MW și o capacitate de stocare în baterii de 1 MW.
„Este primul parc fotovoltaic deținut de statul român și realizat cu fonduri din PNRR care a fost pus în funcțiune”, a spus Bogdan Stănescu, președintele directoratului SAPE.
Investiție de 35 milioane lei, din care 7,5 milioane fonduri nerambursabile PNRR
Parcul fotovoltaic a fost construit pe foste halde de fosforgis, provenit de la combinatul chimic Valea Călugărească din apropiere, a precizat Angelica Grindei, manager General ME.EL Electric, compania care a realizat proiectul.
„Prin construirea acestor parcuri am reușit să înverzim terenul, să-l ecologizăm și să montăm centrala de producție a energiei din surse regenerabile”, a spus oficialul General ME.EL Electric.
Parcul fotovoltaic reprezintă o investiție de aproape 35 milioane lei, din care aproximativ 7,5 milioane lei sunt fonduri nerambursabile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Contractul de execuție a fost semnat la sfârșitul lunii august 2023, iar la începutul anului 2024 parcul fotovoltaic a intrat în probe, iar pe 5 iulie a devenit comercial.
Pe lângă producție, parcul deține și un sistem de stocare a energiei în baterii, cu o capacitate de 1 MW.
SAPE mai deține două parcuri eoliene, CEE Horia (jud. Constanța), cu o capacitate de 7,5 MW, și CEE Curcubăta (jud. Alba), cu o capacitate de 15 MW, și un parc fotovoltaic, Dârvari 1, în comuna Valea Călugărească, cu o capacitate de 5 MW.
Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie SA (SAPE) a fost înființată în anul 2013, prin divizarea parțială a Electrica.
***