Update: Sorin Ovidiu Vîntu a declarat joi că procurorii DIICOT au început urmărirea penală împotriva sa, dar el nu este implicat în fabricarea falsurilor, iar actele ar fi fost făcute de o persoană pe care nu o cunoaște.
Pașaportul este eliberat în 2003, mai spune Sorin Ovidiu Vîntu, când el nu avea nicio interdicție de ieșire din țară, adică niciun motiv să plece în felul acesta.
Omul de afaceri crede că procurorii vor închide dosarul după ce vor finaliza verificările.
Reamintim că Fondul Național de Investiții (FNI) a falimentat în anul 2000, iar imediat au părăsit țara Ioana Maria Vlas și Nicolae Popa. În 2003, Ioana Maria Vlas a fost extrădată din Israel, după ce s-a predat autorităților de acolo.
Update: Parchetul General îl acuză pe Sorin Ovidiu Vîntu că a falsificat documente de călătorie pentru a părăsi țara, potrivit unui comunicat al instituției.
Dosarul a fost deschis după ce autoritățile din Republica Moldova au observat eliberarea unui pașaport și a unui buletin de identitate pe numele unui cetățean moldovean, dar cu fotografia altei persoane.
Imaginea din fișa personală a cetățeanului moldovean a fost înaintată autorităților române, care au constat că persoana din fotografie seamănă cu Sorin Ovidiu Vîntu.
După investigații și o constatare tehnico-ştiinţifică, românii au stabilit cu certitudine că fotografia din fișa personală a cetățeanului moldovean îl reprezintă pe Sorin Ovidiu Vîntu, motiv pentru care Parchetul General s-a autosesizat șia deschis un dosar.
„În cauză există indicii temeinice că numitul Vîntu Sorin Ovidiu, cu ajutorul unor documente de identitate falsificate, cu participarea unor persoane necunoscute, a determinat eliberarea unui buletin de identitate și a unui pașaport de către autoritățile din Republica Moldova, având aplicată fotografia sa și datele de identitate ale unei persoane fictive”, se arată în comunicatul Parchetului General.
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost reținut joi dimineața, pentru că ar fi încercat să părăsească țara sub o identitate falsă, anunță B1 TV.
El avea un pașaport pe numele Sorin Haralambie, cetățean al Republicii Moldova.
Sorin Ovidiu Vîntu a fost dus la Parchetul General.
Sorin Ovidiu Vîntu a fost a fost condamnat în iunie 2012 la un an de închisoare, pentru că l-a șantajat pe Sebastian Ghiță, parlamentar PSD și patron al postului România TV.
Omul de afaceri a fost eliberat, la 1 mai 2013, dar o lună mai târziu a fost condamnat la doi ani cu executare, pentru favorizarea infractorului.
Decizia a fost atacată la Curtea de Apel București. În octombrie, CAB a respins apelul, iar cazul a fost trimis la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde pe 10 ianuarie a avut loc primul termen al recursului.
În acest dosar, instanța l-a găsit vinovat pe Sorin Ovidiu Vîntu că l-a ajutat pe pe Nicolae Popa să scape de justiție, virându-i de mai multe ori bani. Nicolae Popa a fost șef al Gelsor şi SOV Invest, firmele prin care Sorin Ovidiu Vîntu ar fi delapidat FNI.
Sorin Ovidiu Vântu, fost patron al grupului media Realitatea, este judecat și cercetat în mai multe dosare, printre care Petromservice -caz în care procurorii îl acuză pentru spălare de bani şi delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind estimat la peste 83,5 milioane de euro.
Se actualizează