22 ianuarie, 2014

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a îmbunătăţit estimarea privind creşterea economiei globale în acest an, cu 3,7% față de estimarea anterioară de 3,6. Va fi un progres față de o creștere cu 3% înregistrată în 2013, progres care va continua și în 2015, când se apreciază că se va înregistra 3,9%, potrivit unui raport al FMI.

Activitatea globală și comerțul mondial au crescut în cea de-a doua jumătate a anului trecut așa cum s-a prognozat în raportul FMI din octombrie 2013. În economiile avansate cererea finală a crescut, în general, așa cum se aștepta. În economiile emergente revenirea pe creștere a exporturilor  a fost motorul principal de creștere, având în vedere că cererea internă astagnat, cu excepția Chinei.


”Motivul principal pentru această creștere puternică este că frânele revenirii pe creștere au fost treptat slăbite”, a spus Olivier Blanchard, economistul șef al FMI.

Statele Unite vor înregistra un avans de 2,8% în acest an, peste estimarea de 2,6% din octombrie. În ce privește 2015 se așteaptă, din nou, o ușoară creștere comparativ cu acest an.

De asemenea, Japonia va consemna un avans mai rapid, de 1,7%, faţă de 1,2% anterior, în timp ce pentru Marea Britanie creşterea economică a fost revizuită de la 1,9% la 2,4%.

„În economiile avansate, deficitele de producţie rămân în general ridicate şi, având în vedere riscurile, politica monetară ar trebui să rămână relaxată, în timp ce consolidarea fiscală trebuie să continue. În multe economii emergente, cererea externă mai puternică din partea economiilor avansate va susţine creşterea, însă vulnerabvilitatea internă rămâne un motiv de îngrijorare”, se arată în raportul FMI.


Pentru China, a doua mare economie a lumii, Fondul a revizuit estimarea privind majorarea PIB de la 7,3% la 7,5%.

Băncile centrale din SUA, Japonia şi zona euro se confruntă cu niveluri reduse ale inflaţiei, în timp ce încearcă să stimuleze economia prin dobânzi de politică monetară apropiate de zero şi programe de achiziţie de obligaţiuni. Rezerva Federală a SUA (Fed), cea mai mare bancă centrală din lume, a anunţat în decembrie planuri pentru a reduce achiziţiile lunare de obligaţiuni de la 85 miliarde de dolari la 75 miliarde de dolari.

FMI se aşteaptă ca dobânda Fed, în prezent apropiată de zero, să crească din 2015, a declarat economistul şef al Fondului, Olivier Blanchard.

Printre noile riscuri pentru economiile avansate, FMI a inclus inflaţia foarte redusă, mai ales în zona euro, precum şi perspectiva ca aceasta să încetinească şi mai mult.

FMI a revizuit estimarea de creştere economică a Germaniei de la 1,4%, la 1,6%, dar a menţinut-o pe cea pentru Franţa la 0,9%. Germania şi Franţa sunt cele mai mari două economii ale zonei euro.

Pentru Italia, FMI a redus prognoza de la 0,7% în octombrie la 0,6%, iar pentru Spania a urcat estimarea de la 0,2% la 0,6%.

Europa Centrală şi de Est, din care face parte şi România, va înregistra un avans de 2,8% în acest an, uşor peste estimarea anterioară de 2,7% a Fondului.

Pentru România, FMI, Comisia Europeană şi Guvernul anticipează o creştere o creştere de 2,1-2,2% a PIB, în timp ce berd se așteaptă la o creștere de 2,4%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: