Mai mulți medici din ambulatorii de specialitate au protestat spontan, joi, în faţa sediului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), nemulţumiţi de menţinerea la 4,5 lei a punctului pe serviciu medical valabil de la 1 iulie. Valoarea este aceeași ca și anul trecut, guvernanții refuzând să aplice măcar inflația. Protestatarii solicită majorarea cu 50% a punctului, de la 1 iulie, și dublarea acestuia de la 1 ianuarie 2025.
Reamintim că executivul a redus valoarea tarifelor pentru medicii de familie și din ambulatorii, începând cu 1 ianuarie, pentru a reduce bugetele alocate acestor capitole din cheltuielile cu sistemul public de sănătate. După protestele și amenințările de închidere a cabinetelor, Guvernul a decis prleungirea acestor valori până la 1 iulie, când intră în vigoare noul contract cadru cu furnizorii de servicii medicale.
Tot ca o concesie, autoritățile au acceptat conservarea punctelor și de la 1 iulie, lucru pe care medicii de ambulatoriu îl resping, considerând necesară majorarea bugetelor și acuzând metoda oficialilor de a prezenta ca pe un progres o alocare subdimensionată de fonduri.
„Bugetul alocat ambulatoriului este mult prea mic. Punctul este o formă de cuantificare. Dacă autorităţile vorbesc despre ambulatoriu de spital şi de investiţii în ambulatoriile de spital, acelea reprezintă sub 20% din activitatea de ambulatoriu, dar dacă vorbesc despre pacienţii care fac investigaţii, consulturi cu bilet de trimitere se referă la cei care vin la noi, medicii cu cabinete medicale individuale, cu practică individuală, identic cu medicii de familie. Noi suntem afectaţi”, a declarat preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulator (APMA), dr. Cosmin Alexandrescu, citat de Agerpres.
(Citește și: Medici de ambulatoriu anunță că nu vor semna contractele cu CNAS, dacă nu se majorează punctul pentru consultație)
El a evidenţiat caracterul spontan al protestului şi a precizat că toţi cei prezenţi sunt membri ai APMA, dar au participat ca „persoane individuale”.
„Se apropie 1 iulie când expiră actele adiţionale şi ar trebui semnate cele noi. Pentru ambulatoriu, menţinerea la 4,5 lei a punctului nu înseamnă o victorie, ci o înfrângere, pentru că, în termeni reali, finanţarea scade. Ideal ar trebui o dublare. Practic, dacă ne gândim la ce se poate, este nevoie de la 1 iulie de o majorare cu 50% şi de la 1 ianuarie – dublare”, a adăugat Alexandrescu.
Potrivit acestuia, subfinanţarea va conduce la „un nou mare exod” al medicilor, preponderent al celor din ambulatoriile de specialitate.
****