8 februarie, 2024

În lumea multipolară din prezent lipsesc mecanismele bine stabilite care au ajutat la gestionarea relațiilor dintre superputeri în timpul R[zboiului Rece, a declarat secretarul general al organizaţiei, Antonio Guterres. „Lumea noastră intră într-o eră de haos” şi „vedem rezultatele: un ‘care pe care’ periculos şi imprevizibil, complet nesancţionat”, a ad[ugat Guterres.

Oficialul și-a arătat miercuri, la prezentarea priorităților din 2024 ale ONU, îngrijorarea în legătură cu noua proliferare nucleară şi dezvoltarea „unor noi mijloace de a ne ucide unii pe alţi şi, pentru omenire, de a se şterge de pe faţa pământului”.

„E atâta mânie şi ură şi zgomot în lumea de astăzi. Se pare că în fiecare zi, cu cea mai mică ocazie, e război. Conflicte îngrozitoare care ucid şi mutilează civili la niveluri record. Războaie ale cuvintelor. Războaie teritoriale. Războaie culturale”, a mai spus Guterres, citat de AFP.

Disensiunile fără precedent în Consiliul de Securitate fac imposibilă reacția la „conflicte îngrozitoare”


În Consiliul de Securitate există disensiuni fără precedent care-l împiedică să reacţioneze la „conflictele îngrozitoare” tot mai numeroase pe glob. „Unele guverne ignoră şi subminează înseşi principiile multilateralismului, fără a da socoteală. Consiliul de Securitate, principalul instrument al păcii mondiale, este în impas din cauza faliilor geopolitice”, a spus Guterres.

„Nu este prima oară când Consiliul este divizat. Dar este cel mai grav. Disfuncţia actuală este mai adâncă şi mai periculoasă” decât oricând, a explicat secretarul general.

Unul din subiectele asupra cărora secretarul general a insistat în discurs a fost conflictul între Israel şi Hamas. El a avertizat asupra pericolelor unui eventual asalt israelian asupra punctului de trecere a frontierei cu Egiptul de la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, unde s-au adunat sute de mii de palestinieni: „O astfel de acţiune ar spori exponenţial ceea ce deja este un coşmar umanitar, cu consecinţe regionale incalculabile”.

Guterres a cerut „un armistiţiu umanitar imediat” şi eliberarea tuturor ostaticilor.

Necesitățile umanitare la nivel global au ajuns la nivel record, dar finanțarea nu ține pasul


Necesităţile umanitare mondiale au ajuns la un nivel record, din Gaza până în Ucraina, din Sudan până în Republica Centrafricană, din Yemen până în Myanmar, însă, a observat cel mai înalt reprezentant al ONU, finanţarea nu ţine pasul.

Guterres a încurajat guvernele din întreaga lume să profite de ocazia „Summitului viitorului”, care va avea loc în septembrie la New York, cu ocazia Adunării Generale, pentru a „modela multilateralismul pentru anii care vin”.

Printre schimbările „de care lumea are într-adevăr nevoie” se numără, potrivit aprecierii sale, reforme majore în Consiliul de Securitate şi în sistemul financiar internaţional, precum şi implementarea unui „instrument de urgenţă pentru ameliorarea reacţiilor internaţionale la şocurile mondiale complexe”, cum a fost pandemia de COVID-19. 

****

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Ușa la care bate războiul”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: