27 ianuarie, 2024

Agricultorii francezi şi-au extins protestele împotriva guvernului, blocând şosele, golind mai multe camioane cu legume de import şi cerând protecţie faţă de importurile ieftine, costurile în creştere şi reducerea birocrației, transmite Reuters.

Guvernul francez a renunțat la planurile de a reduce treptat subvențiile pentru motorina agricolă, dar acest lucru pare să nu fie suficient pentru fermierii înfuriați  care protestează în jurul Parisului și care amenință să meargă spre capitală cu utilajele agricole.

După două săptămâni de proteste care au cuprins toată Franța, fermierii au blocat vineri o autostradă importantă în apropiere de Paris, iar premierul Gabriel Attal a anunțat o serie de măsuri pentru a reduce presiunea financiară și administrativă asupra fermierilor.


„Am decis să ne continuăm protestul. Prim ministrul nu a răspuns la toate cererile noastre”, a declarat Arnaud Rousseau, șeful FNSEA, cel mai mare sindicat agricol din Franța, pentru postul de televiziune TF1.

Guvernul francez face concesii protestatarilor

Vorbind mai devreme într-o fermă dintr-un sat de munte, lângă granița cu Spania, premierul Attal a promis că: „Vom pune agricultura mai presus de orice altceva”.

El a declarat că planul de eliminare treptată a sprijinului de stat pentru motorină va fi abandonat, birocrația simplificată și că va fi depusă la Uniunea Europeană o cerere de derogare de la regulile cu privire la terenurile nelucrate.

„Vom opri acest sistem asemănător lui Kafka”, a declarat Attal, în vârstă de 34 de ani, noul premier al Franței, ca răspuns la prima criză majoră a mandatului său de premier. „Vom opri această traiectorie planificată de creștere a accizei pe motorina non-rutieră”.


Attal a anunțat, de asemenea, o serie de alte măsuri menite să potolească tulburările care i-au determinat pe fermieri să arunce gunoi de grajd peste o clădire publică și un supermarket, baloți de fân pe autostrăzi și să descarce în stradă conținutul camioanelor care transportau produse proaspete din țările vecine.

Franța va fi împotriva semnării acordului de liber schimb Mercosur, despre care fermierii spun că va inunda țara cu carne și produse agricole latino-americane mai ieftine, a spus el. Franța va face, de asemenea, eforturi pentru relaxarea normelor Uniunii Europene, care obligă fermierii să-și lase o parte din terenuri pârloagă.

Înaintea anunţurilor lui Attal, fermierii ameninţaseră că vor duce protestul lor în centrul Parisului. „Vom merge direct la Paris pentru a ne evidenția furia, nemulțumirile”, a spus fermierul Matteo Legrand.

Reacții mixte ale fermierilor

Unii fermieri au considerat promisiunile lui Attal un început încurajator, blocajul rutier din sudul Franței, unde premierul francez a vorbit cu manifestanții, urmând să fie ridicat în cursul zilei de sâmbătă.

„Aceasta este un baraj, dar mai sunt 100 de baraje rutiere. Ceea ce a fost anunțat (…) nu potolește furia”, a spus Rousseau, adăugând că așteaptă o invitație din partea lui Attal pentru a relua discuțiile sâmbătă.

Vineri, miniștrii Finanțelor și Agriculturii au purtat discuții de urgență cu oficialii din industria alimentară despre prețurile echitabile la produse – „prioritatea numărul unu” pentru fermierii care spun că se află la capătul lanțului prin care guvernul vrea să scadă prețurile de consum.

Ministrul de Finanțe Bruno Le Maire a declarat că guvernul se va „angaja” în aplicarea unei legi menite să garanteze prețuri echitabile la poarta fermei și a promis că va fi „nemiloasă” față de supermarketuri.

Anterior, Le Maire a petrecut luni de zile făcând presiuni asupra giganților din comerțul cu amănuntul, precum Carrefour și Danone, să scadă prețurile după o perioadă de inflație ridicată, stârnind astfel furia fermierilor.

Franța deține cea mai mare producție agicolă din Uniunea Europeană.

Protestele franceze urmează unor acțiuni similare din alte țări europene, inclusiv Germania, România și Polonia, cu șase luni înaintea alegerilor europene în care extrema dreaptă – pentru care fermierii reprezintă un bazin electoral în creștere – este văzută avansând în sondaje.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: