Astrobotic Technology, compania care a dezvoltat Peregrine, primul modul de aterizare lunară lansat din Statele Unite în ultimele cinci decenii, a anunțat luni abandonarea încercării de aselenizare, întrucât nava a pierdut combustibil, din cauza unei scurgeri.
Într-o declarație făcută luni seară târziu, compania a anunțat că o scurgere de combustibil a făcut ca propulsoarele sistemului de control al modulului de aterizare Peregrine au fost nevoite să „funcționeze mult peste ciclurile de viață preconizate pentru a împiedica o cădere necontrolată a modulului de aterizare”.
Astrobotic a adăugat că propulsoarele ar mai putea funcționa probabil doar pentru cel mult 40 de ore.
„În acest moment, obiectivul este de a aduce Peregrine cât mai aproape de distanța lunară înainte ca acesta să își piardă capacitatea de a-și menține poziția de orientare spre Soare și, ulterior, să își piardă puterea”, potrivit companiei, citate de The Guardian.
Racheta aparține grupului din care fac parte Boeing și Lockheed Martin
Racheta Vulcan Centaur a grupului industrial ULA, din care fac parte Boeing şi Lockheed Martin, având la bord modulul de alunizare, a realizat primul său zbor în spaţiu de la baza Cape Canaveral după ce s-a desprins de pe rampa ei de lansare luni la ora locală 02:18 (07:18 GMT).
Modulul de aselenizare, Peregrine, a fost dezvoltat de start-upul Astrobotic cu sprijinul NASA, care i-a atribuit acestei companii private sarcina de a transporta materiale ştiinţifice pe Lună în baza unui contract de 108 milioane de dolari.
Lansarea de luni a inaugurat o serie de misiuni susţinute de agenţia spaţială americană, care doreşte să se bazeze parţial pe sectorul privat pentru programul său lunar.
În ultimii ani, companii private israeliene şi japoneze au încercat să plaseze module de asolizare pe Lună, însă misiunile lor s-au încheiat cu prăbuşiri ale vehiculelor trimise în spaţiu.
Misiunile care studiază mediul lunar au menirea de a permite pregătirea revenirii astronauţilor americani pe Lună, un obiectiv pe care NASA intenţionează să îl atingă prin intermediul programului său Artemis.
Până în prezent, doar Statele Unite, fosta Uniune Sovietică, China şi India au reuşit să plaseze cu succes vehicule spaţiale pe suprafaţa Lunii.
O misiune a agenţiei spaţiale japoneze (JAXA) va încerca la rândul ei să plaseze un modul de asolizare pe Lună peste aproximativ două săptămâni. În schimb, Rusia a ratat o astfel de alunizare în vara anului trecut.
****