2 decembrie, 2023

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, la COP28, că educaţia privind clima şi mediul devine din ce în ce mai importantă în programa şcolară din România.

Președintele a mai anunțat ă România are unele dintre cele mai scăzute emisii pe cap de locuitor din UE, propunându-şi să reducă până în 2030 emisiile cu aproximativ 80% faţă de nivelul din 1990, urmând apoi să se îndrept într-un ritm rapid către neutralitatea climatică.

”Marea majoritate a tinerilor din România consideră că acumularea de cunoştinţe despre schimbările climatice în şcoală este esenţială pentru implicarea lor în acţiuni climatice. Prin urmare, educaţia privind clima şi mediul devine din ce în ce mai importantă în programa şcolară din România”, a spus preşedintele.


Conform lui Iohannis, educaţia climatică, protecţia biodiversităţii, sistemele de producţie alimentară rezistente la schimbările climatice şi generarea de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon se află în centrul diplomaţiei climatice româneşti.

Klaus Iohannis: ”Avem o experienţă naţională consistentă în energie nucleară”

Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat sâmbătă, la COP28 din Dubai, că strategiile României privind schimbările climatice şi energia prevăd un mix energetic bazat pe surse regenerabile şi energie nucleară pentru o Românie cu zero emisii nete. El a precizat că facilităţile energetice nucleare funcţionează în ţara noastră de aproape trei decenii la standarde înalte de productivitate şi siguranţă, motiv pentru care poate spune că ”avem o experienţă naţională consistentă în acest domeniu”.

”În acest context, România consideră energia nucleară ca fiind o sursă stabilă de energie, care contribuie la securitatea energetică şi la decarbonizare. Mergând mai departe, ne angajăm să finalizăm două noi unităţi CANDU la Centrala noastră de la Cernavodă şi să construim şi să implementăm SMR-uri, reactoare modulare mici, aşa cum a arătat şi John Kerry, în România. Referitor la acest lucru, este o nouă tehnologie la care lucrăm împreună cu prietenii noştri din Statele Unite şi se pare că vom construi primul reactor modular mic civil bazat pe tehnologia despre care am vorbit”, a anunţat preşedintele.

Klaus Iohannis a precizat că în dezvoltarea programului nostru naţional de energie nucleară, ne ghidăm după un set esenţial de principii şi priorităţi.


”Ne angajăm să asigurăm siguranţa pentru public şi pentru mediu, precum şi neproliferarea. Mai mult decât atât, România îşi propune, de asemenea, să devină un lider regional în operaţiunile şi implementarea energiei nucleare, un centru de formare a forţei de muncă şi un hub pentru lanţurile de aprovizionare aferente energiei nucleare. Schimbările climatice reprezintă o provocare globală care, evident, necesită acţiune la nivel global. Numai prin acţiune coordonată şi ambiţie sporită le putem aborda în mod eficient”, a conchis Iohannis.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: