24 noiembrie, 2023

Pe fondul unei dispute tot mai intense dintre Bruxelles și Ungaria din cauza preocupărilor legate de statul de drept, președintele Consiliului European, Charles Michel, se va deplasa luni la Budapesta. El va încerca, scrie Politico, să încheie un acord cu premierul Viktor Orbán înaintea summit-ului liderilor UE de luna viitoare, a anunțat purtătorul de cuvânt al Consiliului, Ecaterina Casinge.

Charles Michel încearcă să salveze summit-ul liderilor UE din decembrie

Călătoria la Budapesta a președintelui Consiliului vine la câteva zile după ce Viktor Orbán a amenințat că va deraia întreaga politică a UE față de Ucraina, spunând că nicio decizie cu privire la ajutorul viitor sau aderarea la UE nu este posibilă dacă liderii nu poartă o „discuție strategică”referitoare la relația cu Kiev.

Doi oficiali europeni afirmă că Charles Michel își propune să încheie un acord cu Viktor Orbán pentru a evita ca viitorul summit UE,14 și 15 decembrie, la care ar urma să se decidă deschiderea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina, să se transforme într-un fiasco.


Viktor Orbán este familiarizat cu amenințările teatrale de a opri politica UE față de Ucraina și Rusia. Până acum, în ciuda înghețării a miliardelor de euro fonduri UE pentru Ungaria, premierul Orbán a permis întotdeauna în cele din urmă ca lucrurile să meargă mai departe. Dar diplomații avertizează că de data aceasta poziția sa poate fi diferită.

Premierul Viktor Orbán pare să fie încurajat de îndoielile SUA cu privire la continuarea sprijinului pentru Kiev, precum și de lipsa unui progres clar pe câmpul de luptă. Acum pare probabil că, din cauza opoziției lui Orbán, UE va trebui să amâne deschiderea discuțiilor oficiale de aderare cu Ucraina și Moldova dacă poziția premierului maghiar nu se schimbă, avertizează diplomații.

900 milioane euro pentru a ușura deciziile Budapestei

Într-un semn de bunăvoință față de Budapesta, executivul UE a propus joi plata a 900 de milioane de euro către Ungaria, ca parte a unei scheme de reducere a dependenței energetice de Rusia.

Întrebat dacă eliberarea fondurilor a fost menită să-l influențeze pe liderul maghiar, purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, le-a spus jurnaliştilor că executivul UE pur și simplu respectă regulile. El spune că acest fond nu depinde de situația statului de drept și este menit să ofere sprijin imediat statelor membre UE care încă sunt dependente de energie din Rusia.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: