Curtea Supremă a respins definitiv, joi, recursul în casaţie formulat de DNA împotriva deciziei de încetare a procesului penal în dosarul finanţării campaniei prezidențiale din 2009, în care au fost judecate Elena Udrea şi Ioana Băsescu.
Procesul a încetat în vară, ca urmare a prescripţiei răspunderii penale pe formula stabilită de Curtea Supremă în urma unei decizii a CCR.
Pe 24 iulie, Curtea de Justiție a UE a pronunțat o hotărâre în care stabilea că magistrații nu pot fi trași la răspundere dacă nu vor respecta modul de calcul al prescripției în varianta ICCJ și CCR, iar DNA a înregistrat imediat un recurs în casație bazat pe această decizie a CJUE.
Joi, un complet al ICCJ a respins definitiv recursul în casație al procurorilor anticorupție.
Instanţa a menţinut dispoziţia de obligare în solidar a inculpaţilor Ioan Silviu Wagner şi Ioana Băsescu la plata sumei de 119.000 de lei, către partea civilă S.C. OIL TERMINAL S.A., precum şi dispoziţia de confiscare specială de la Elena Udrea a sumelor de 691.029,63 lei, 918.864 lei şi de 305.118 lei.
Pentru recuperarea sumelor de mai sus, ICCJ a menţinut măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Minuta instanței: „Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva deciziei penale nr.232/A din data de 11 iulie 2023, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr.5230/2/2017. Cheltuielile ocazionate de soluţionarea recursului în casaţie formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 22 noiembrie 2023”.
(Citește și: Confuzie: Parchetul General întreabă Curtea Supremă cum trebuie să aplice instanțele decizia CJUE privind prescripția)
În prima instanță, Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare
Elena Udrea a fost condamnată marți la opt ani de închisoare în dosarul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2009. Decizia Curții de Apel București nu este definitivă.
De asemenea, Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte Traian Băsescu, a fost condamnată la cinci ani de închisoare cu executare pentru trei fapte de corupție – o faptă de instigare la delapidare și două fapte de instigare la spălare de bani.
Elena Udrea execută o pedeapsă la șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute, pentru luare de mită şi abuz în serviciu. După condamnare, aceasta a fugit din ţară și a locuit un timp în Costa Rica, unde a fost identificată de Interpol, în 2018.
În decembrie 2018 a fost eliberată, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, care a hotărât că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă. A fost condamnată din nou, dar plecase din țară înainte ca instanța să dea sentința. A fost identificată în Bulgaria, de unde a fost extrădată în 2022.
****