24 octombrie, 2023

Senatul a adoptat, luni, propunerea de înființare a Institutului pentru Sprijinirea Integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, care va ajuta țara de dincolo de Prut să-și negocieze aderarea la UE.

În România, acest ajutor este acordat deja, prin autorități precum MAE și Departamentul pentru Relația cu R. Moldova.

Institutul va avea o existență pe perioadă determinată, urmând să fie desființat în 30 de zile de la încheierea negocierilor de aderare a Moldovei laUE.


Proiectul, inițiat de parlamentari liberali, pleacă la Camera Deputaților, forul decizional în acest caz.

Conducerea Institutului – un secretar de stat în plus, într-o perioadă de austeritate

  • Conducerea este asigurată de un consiliu format din preşedintele institutului, cu rang de secretar de stat, şi vicepreşedintele, cu rang de subsecretar de stat.
  • Mandatele celor doi sunt de patru ani şi pot fi reînnoite o singură dată.
  • Preşedintele şi vicepreşedintele sunt numiţi şi revocaţi prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţă comună a celor două camere ale Parlamentului, la propunerea grupurilor parlamentare”.

Institutul va fi o instituţie administrativă autonomă cu personalitate juridică, rolul ei fiind de a acorda asistenţă tehnică instituţiilor şi autorităţilor publice din Republica Moldova în perioada negocierilor de aderare.

Atribuții:

  • Acordă asistență tehnică, la cererea autorităților din Moldova, în procesul de negociere și în procesul de adoptare a aquis-ului comunitar
  • Monitorizează, la cererea autorităților de la Chișinău, stadiul de realizare a capitolelor de negociere
  • Furnizează, la cererea autorităților din Moldova, expertiză de specialitate
  • Elaborează studii, monitorizări și alte documente, tot la solicitarea Chișinăului


Rapoartele anuale ale institutului vor fi trimise spre informare celor două camere ale Parlamentului, precizează proiectul.

Inițial, propunerea era de înființare a unui Departament – autonom, dar în subordinea Parlamentului

Proiectul legislativ a fost depus de un grup de liberali, printre care Florin Roman și Gigel Știrbu, care propuneau un Departament.

Titulatura și unele prevederi au fost modificate în comisiile Senatului, Departamentul devenind astfel Institut, în subordinea Parlamentului.

Mulțime de instituții implicate în ajutarea Moldovei – MAE, Departamentul pentru Relația cu R. Moldova etc. Guvernul: Se poate genera o redundanță nedorită

Guvernul nu a fost de acord cu demersul liberalilor, punctul de vedere al executivului reproșând  amatorismul inițiatorilor proiectului (care nu precizează nici măcar numărul de angajați pe care l-ar avea noua structură, nici modul de finanțare), dar și existența multor alte instituții angrenate deja în susținerea eforturilor de aderare a Moldovei, ci și contextul de austeritate, precum și contextul macroeconomic ce a impus reducerea cheltuielor  de funcționare a instituțiilor și autorităților publice.

În prezent, menționează Guvernul, „prin intermediul MAE, al departamentului pentru Relația cu republica Moldova, al mai multor ministere de linie și al unor agenții guvernamentale, se derulează deja un consistent efort de asistență și ajutor pentru republica Moldova, inclusiv în ceea ce privește pregătirea penrtu aderarea la UE. (…) Eventuala înființare a unei structuri noi precum cea propusă prin inițiativa legislativă poate genera o redundanță nedorită în efortul României de ajutorare a Chișinăului”.

În plus, mai atrage atenția Guvernul, „crearea unui post de secretar de stat cu responsabilități specifice pentru relația cu republica Moldova contravine politicii actuale a Guvernului de reducere a cheltuielilor”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: