13 septembrie, 2023

Procesul în care gigantul tech Google este acuzat de guvernul SUA că a abuzat de poziția dominantă a motorului său de căutare pentru a-şi menţine monopolul, a început marți, la un tribunal federal din Washington.

Este cel mai mare proces antitrust din Statele Unite, scrie BBC, care adaugă că acest caz reprezintă un test major al puterii autorităților americane de reglementare asupra giganților tehnologiei.

În opinia procurorilor, miza procesului, fără juriu, este chiar „viitorul internetului”.


Procesul este de așteptat să dureze 10 săptămâni și va conține mărturii ale șefului Google, Sundar Pichai, precum și ale directorilor de la Apple.

Procesul este condus de judecătorul districtual american Amit Mehta, numit de fostul președinte Barack Obama, care ar putea dispune dizolvarea, sau o serie de modificări substanțiale ale termenilor cu care Google își promovează motorul de căutare.

Cazul se concentrează pe miliarde de plăți pe care Google le-a făcut către Apple, Samsung, Mozilla și altele, care urmează să fie preinstalate ca motor de căutare online implicit.

„Acest caz este despre viitorul internetului, dacă motorul de căutare Google se va confrunta vreodată cu o concurență semnificativă”, a spus procurorul Kenneth Dinzer în declarația sa. 


Potrivit acestuia, Apple și alte firme primesc peste 10 miliarde de dolari pe an de la Google pentru a face din motorul său de căutare principalul sau singurul motor de căutare pe diferite dispozitive electronice și browsere. Departamentul de Justiție al SUA susține că Google folosește practici care dăunează consumatorilor de aproximativ 12 ani.

Google spune că a obținut pe merit poziția de motor de căutare implicit

Google a spus că se confruntă cu o concurență intensă, nu doar din partea firmelor de motoare de căutare generale, cum ar fi Bing, de la Microsoft, ci și din partea site-urilor și aplicațiilor mai specializate pe care oamenii le folosesc pentru a găsi restaurante, zboruri ale companiilor aeriene și multe altele.

„Există o mulțime de moduri în care utilizatorii accesează web-ul, altele decât prin motoarele de căutare implicite, iar oamenii le folosesc tot timpul”, a explicat avocatul companiei, John Schmidtlein.

„Dovezile din acest caz vor arăta că Google a concurat pe merit pentru a câștiga statutul de preinstalare și implicit și că browserul său și partenerii Android au considerat că Google este cel mai bun motor de căutare pentru utilizatorii săi”, a mai adăugat avocatul..

Google generează peste 90% din căutările la nivel mondial

Departamentul de Justiție acuză că înțelegerile Google cu companii precum Apple și Samsung pentru a face din motorul său de căutare opțiunea implicită pentru browsere web și smartphone-uri, au ajutat în mod ilegal la menținerea monopolului.

Google generează peste 90% din căutări la nivel mondial, cu un buisness de publicitate care generează venituri de peste 160 de miliarde de dolari. Procesul, care se preconizează că va dura 10 săptămâni, ar putea avea un impact mare și asupra restului industriei.

25 de ani de la primul mare proces împotriva big tech

Procesul are loc la 25 de ani de la un alt caz celebru, primul care a implicat lumea digitală, declanșat împotriva Microsoft, acuzată de monopol. În 1998, Microsoft a fost a fost acuzată că a inclus browserul Explorer ca ”implicit” în sistemul său de operare Windows 98. O modalitate prin care compania lui Bill Gates a eliminat concurența, în special Netscape Navigator.

Cele două cazuri sunt însă destul de diferite: Microsoft și-a impus browserul, în timp ce Google este acuzat astăzi că a încheiat acorduri în valoare de 45 de miliarde de dolari pe an pentru a convinge producătorii de smartphone-uri, în principal Samsung și Apple, să introducă automat Google Search în propriile dispozitive.

Procesul împotriva Microsoft s-a încheiat cu o sentință solomonică: nicio condamnare clară, nicio aprobare clară.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: