21 iunie, 2023

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a anunțat miercuri că va da în judecată Ministerul Sănătății, imediat după 1 iulie, când expiră termenul limită pentrul adoptarea normelor de aplicare a Planului Național de Combatere a Cancerului (PNCC), un document strategic adoptat anul trecut în Parlament.

Intenția de a chema ministerul în instanță a fost anunțată de federație atât într-o scrisoare deschisă gtransmisă miercuri Avocatului Poporului, cât și printr-o sesizare înregistrată la Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții din Camera Deputaților.

FABC îl acuză pe ministrul Alexandru Rafila, care a decis rescrierea Planului, în loc de emiterea normelor de implementare a acestuia, că încalcă drepturi constituționale ale bolnavilor de cancer. Prin amânarea punerii în aplicare a strategiei, acuză federația, Alexandru Rafila „doreşte să menţină /mărească numărul deceselor zilnice” din patologia oncologică, aproximativ 153 de pacienţi/z,i cu diferite forme de cancer, mulţi dintre ei „cu şanse reale de supravieţuire”.

(Citește și: „Analiză / Marea problemă a cancerului tratabil din România: statistici, prognoze, comparația cu alte state, metode de combatere„)


Potrivit FABC, accesul la investigaţii genetice, moleculare, ar fi dat „o şansă în plus” pacienţilor cu cancer.

„Instituţia Avocatul Poporului pentru a proteja legea în România şi pentru a da o şansă reală pacienţilor oncologici din România. Lipsa acestui plan o resimţim în fiecare zi, dar cel mai bine s-a resimţit în pandemie, când mulţi dintre noi ne-au părăsit tocmai că nu erau stipulate şi conturate traseele pacienţilor, ceea ce PNCC are foarte bine conturat”, se arată în scrisoarea Federației.

Cum arată planurile naționale ale altor state – Croația, 8,5 mld. euro pentru combaterea cancerului

Croația (aproximativ 3,9 milioane de locuitori) a anunțat în aprilie că intenționează să cheltuiască 8,5 miliarde de euro pentru strategia sa națională de cancer până în 2025 pentru a reduce rata deceselor cauzate de cancer, care este una „printre cele mai ridicate din Europa”. La ei, spre eosebire de noi, încă nu s-au desemnat instituțiile ce vor monitoriza și coordona aplicarea strategiei, dar se cunoaște suma necesară.

Planul include noi metode de screening, extinderea grupelor de vârstă acoperite de testare, promovarea suplimentară a acestor programe și introducerea de noi tipuri de teste, conform Euractiv.


Un program de depistare precoce a cancerului de piele este programat să fie lansat în curând și va implica screening-ul persoanelor aparținând grupurilor de risc, adică a tuturor persoanelor peste 50 de ani.

Aproximativ 25.000 de cazuri noi sunt depistate anual în Croația, iar numărul deceselor anuale provocate de această boală este de circa 14.000.

În 2020, Croația a avut a cincea cea mai mare rată a mortalității prin cancer din UE – după Slovacia, Polonia, Cipru și Ungaria.

(Citește și: „Cancerul din PIB: 3% doar din ”cohorta de pacienți” a unui singur an. Cifrele șocante ale oncologiei în România„)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: