7 iunie, 2023

Europa se teme că ar putea fi zdrobită între două puteri mondiale, pe măsură ce tensiunile dintre China și SUA – cei mai mari parteneri comerciali ai săi – continuă să escaladeze.

În consecință, UE încearcă o nouă abordare:
să nu mai fie reactivă la deciziile de la Washington și Beijing, ci să înceapă să acționeze în propriile condiții. Bruxelles speră să realizeze asta cu prima sa doctrină de securitate economică.

Europa încearcă să iasă dintre ciocan și nicovală

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să anunțe prima strategie de securitate economică a UE pe 20 iunie, la timp, scrie Politico, pentru ca șefii de guvern și de stat din UE să o discute la summit-ul din 29-30 iunie.


Inițiativa apare după întâlnirea G7 de luna trecută, unde „reducerea riscurilor” față de China a fost o temă majoră de discuții.

(Citiți și: ”Interviu Daniel Fiott / Europa dintre SUA, China și Germania: strategic și economic”)

Imaginea de ansamblu este clară: UE se află într-un loc geopolitic inconfortabil din cauza tensiunilor crescânde dintre cele două mari economii ale lumii. Bruxelles-ul vrea să continue să vorbească – și să facă comerț – cu China. Dar și cu Statele Unite.

În același timp, Europa înțelege că trebuie să reducă riscurile în această relație, mai ales după șocurile din lanțul de aprovizionare produse în timpul pandemiei și a războiului din Ucraina, care au expus dureros costurile de a fi prea dependentă din punct de vedere economic de o autocrație.

O propunere care provoacă temeri: UE cere puterea de a verifica investițiile din străinătate

Pentru a reduce aceste riscuri, Bruxelles ia în considerare unele măsuri ”neortodoxe”. Dincolo de controlul preluărilor străine de companii din UE și de impunerea de sancțiuni terților subvenționați de state, Comisia Europeană intenționează să propună și un „mecanism de verificare a investițiilor în străinătate” – în linie cu măsuri similare ale Washington.


Ideea, spun oficialii, este că, acordând prioritate profitului pe termen scurt, companiile ar putea pune în pericol proprietatea intelectuală europeană și securitatea națională prin stabilirea unor părți cheie ale lanțurilor lor de aprovizionare în țări precum China.

Cu noua lege, UE ar putea interzice o astfel de externalizare atunci când vede riscuri de securitate. Asta ar duce la sfârșitul externalizării necontrolate și, în ultimă instanță, la blocarea globalizării economică manifestată în ultimele decenii.

Problema este că măsuri de securitate de acest tip, cum ar fi controalele la export, sunt de competență națională și nu toate capitalele din UE sunt dornice să predea Bruxelles puterea de decizie.

În ceea ce privește echipa Ursulei von der Leyen, mai mulți comisari înclinați spre piață liberă, cum ar fi șeful UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis, și șefa pentru concurență, Margrethe Vestager, au avertizat Comisia să nu meargă prea departe cu interferența în economie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: