10 mai, 2023

Deputații au adoptat, miercuri, cele două proiecte propuse de ministrul Educației Ligia Deca – legea învățământului preuniversitar și legea învățământului superior. Cele două proiecte pleacă spre Senat, forul decizional.

Reglementările au fost elaborate de minister pe baza României Educate, proiectul de două mandate al președintelui Klaus Iohannis, dar conțin câteva modificări radical diferite de ceea ce propuneau variantele de lege aprobate în Guvern, printre care acceptarea religiei ca probă la examenul de bacalaureat.

Principalele noutăți care au trecut de votul deputaților la proiectul învățământului preuniversitar:

  • Examenul de admitere la liceu va fi organizat de colegiile performante, dacă doresc, pentru 50% dintre locurile disponibile. Cealaltă jumătate se ocupă precum în prezent, prin distribuirea în urma Evaluării Naționale.
  • Religia va fi disciplină opțională la bacalaureat pentru elevii de la profilul uman, ca probă specifică a profilului sau specializării.
  • Profesorii sunt obligați să promoveze diversitatea ca resursă de învățare a fost înlocuită cu „respectarea diversității“.
  • A fost reintrodusă exmatricularea elevilor, la propunerea sindicatelor.
  • Profesorii care nu au locuință în localitatea unde au postul vor beneficia de decontarea transportului.
  • Liceele pedagogice vor continua să formeze învățători, iar aceștia se vor putea angaja în învățământ ca suplinitori pentru doar 5 ani. Au nevoie de diplomă de facultate în pedagogia învățământului primar pentru titularizare sau definitivare.

Principalele noutăți din Legea învățământului superior:

  • „Senatul universitar poate echivala titlul de profesor universitar pentru specialiştii de prestigiu care deţin acest titlu, precum şi calitatea de conducător de doctorat, dobândite în una dintre instituţiile de învăţământ superior dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din lume, conform listei aprobate de Ministerul Educaţiei”.
  • „Cuantumul bursei pentru studenţii români de pretutindeni oferite în baza ofertei unilaterale a statului român este cel puţin egal cu cuantumul minim al bursei sociale. Condiţiile de finanţare a beneficiarilor de burse şi stagii de specializare se stabilesc prin hotărâre a Guvernului”.
  • Rectorii în funcție la intrarea în vigoare a legii pot sta la conducerea universităților încă un deceniu, grație amendamentelor PSD.
  • Au fost introduse excepții la normele de etică, printre care „diferențele de concepție teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferențele de interpretare a datelor, precum și diferențele de opinie“.
  • Au fost introduse amenzi, între 5.000 lei la 50.000 lei pentru cei care cumpără lucrări de finalizare a studiilor (licență, masterat, doctorat), și între 100.000 lei și 200.000 de lei pentru cei care le vând.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: