14 februarie, 2023

Miniștri și oficiali din peste 40 de țări (state membre NATO și alți aliați) se întâlnesc marți dimineață pentru a discuta despre sprijinul militar și logistic suplimentar pentru apărarea Ucrainei împotriva invaziei brutale și ilegale a Rusiei.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, este de așteptat să participe personal la reuniune.

Miniștrii apărării din țările NATO se vor reuni apoi, după-amiază, pentru Consiliul Nord-Atlantic.

Aeronavele pentru Ucraina apar oficial în discuții


Luni, înainte de întâlnire, secretarul generalul NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că miniștrii ar putea discuta despre eventualele livrări de avioane de luptă către Ucraina. „Există acum o discuție și despre problema aeronavelor”, a spus el, „și mă aștept să fie abordată și mâine la întâlnirile de aici, la Bruxelles”.

Germania, Polonia și SUA au fost reticente în a spune dacă sunt în favoarea unor astfel de livrări, în timp ce alte țări precum Franța și Marea Britanie au fost mai deschise ideii de a furniza avioane la un moment dat în viitor.

Prim-ministrul Regatului Unit, Rishi Sunak, a declarat săptămâna trecută că Royal Air Force va începe să antreneze piloți ucraineni pe avioane de luptă occidentale – despre care experții au spus că ar putea fi Eurofighter Typhoons.

Jens Stoltenberg a avertizat însă că orice decizie privind avioanele de luptă va fi rezervată pentru viitor, deoarece piloții trebuie mai întâi instruiți.


În acest moment se pune întrebarea dacă și alte țări se vor alătura Regatului Unit pentru a începe pregătirea piloților ucraineni, astfel încât Ucraina să poată utiliza în cele din urmă avioanele dacă este necesar.

Tancurile Leopard întârzie, acum nu din cauza Germaniei

Tancurile sunt de asemenea pe ordinea de zi, deoarece țări UE și NATO întârzie să pună în aplicare decizia Germaniei de a permite livrarea tancurilor de luptă Leopard 2.

La summitul EUCO de săptămâna trecută, cancelarul Olaf Scholz a remarcat că unii dintre aliații săi – cei care au îndemnat Berlinul să aprobe exporturile de tancuri – sunt acum în urmă în ceea ce privește livrarea efectivă.

„Ne străduim să ne asigurăm că cei care în trecut cereau această aprobare continuă acum cu acțiuni practice”, a spus reporterilor Olaf Scholz. Multe armate din Europa și aliații ai NATO au în dotare tancuri Leopard 2, între care Danemarca, Spania, Polonia, Grecia, Finlanda, Suedia, Norvegia și Canada.

Polonia a promis 14 tancuri Leopard 2 și 60 de tancuri mai vechi modernizate de fabricație poloneză.

Dar Franța, care a făcut presiuni asupra Germaniei pentru a livra Leopard, ezită să livreze propriile tancuri de luptă Leclerc. Spania nu a confirmat încă dacă va trimite tancuri, Țările de Jos au spus că vor trimite doar tancuri Leopard 1 mai vechi, scoase din funcțiune, împreună cu Germania.

Nevoie de viteză în livrări

Luni, Jens Stoltenberg nu a menționat nicio țară, dar părea să fie de acord că acum este momentul să livreze: „Prioritatea mea principală este să mă asigur că angajamentele pe care le-au făcut aliații, pentru vehiculele de luptă ale infanteriei, pentru blindate, pentru tancurile de luptă, sunt livrate cât mai curând posibil pentru că fiecare zi contează”, a spus secretarul general.

Jens Stoltenberg a subliniat, de asemenea, că livrarea de muniții, piese de schimb, întreținerea și logistica sunt la fel esențiale ca și sistemele de arme în sine. ”Este o sarcină logistică enormă care necesită o cantitate enormă de livrări în fiecare zi”, spunea Jens Stoltenberg.

Referitor la livrarea de muniții, o altă îngrijorare a lui Jens Stoltenberg: armata ucraineană folosește zilnic muniție în cantități impresionante, iar producția occidentală pur și simplu nu poate ține pasul cu nevoia ucrainenilor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: