17 ianuarie, 2023

Deși condusă de un guvern interimar și aflată într-o complexă criză politică, Bulgaria pare să trateze mai aplicat decât România problema aderării la Schengen.

Ministrul bulgar de externe, Nikolai Milkov, a anunțat luni că ţinta Bulgariei este aderarea la Schengen la 1 octombrie 2023, prezentând un plan concret de acțiuni interne pentru a elimina obiecțiile ridicate de Țările de Jos și de Austria la Consiliul JAI din 8 decembrie anul trecut.

O zi mai târziu, marți, chestiunea Schengen a fost abordată și de președintele Iohannis: șeful statului român a asigurat că oficialii români fac ”toate demersurile care țin de noi, pe toate palierele și la toate nivelurile, astfel încât România să obțină o decizie favorabilă”.

Aceleași argumente de la București în speranța obținerii unui alt verdict


Nici președintele Iohannis și nici ministrul de Externe Aurescu nu au anunțat un plan de acțiuni interne, mesajul public fiind acela că România îndeplinește toate criteriile tehnice de aderare, deci problema trebuie tratată exclusiv politic. Austria a susținut însă – fără dovezi – că România se află pe un traseu al migrației ilegale către Occident.

România are ca obiectiv intrarea în Schengen în 2023.

„Succesul finalizării MCV în 2022 trebuie completat anul acesta cu aderarea binemeritată la Schengen, pentru că România este pregătită din toate punctele de vedere. Locul României și al cetățenilor săi este în spațiul Schengen”, a transmis marți președintele Iohannis la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.

Președintele a mulțumit statelor care au sprijinit aderarea României și a precizat că diplomația românească va face toate demersurile pentru o decizie favorabilă.


„Mulțumesc tuturor statelor care ne-au sprijinit și contăm pe sprijinul dumneavoastră și în continuare. Reafirm și în acest cadru că vom face toate demersurile care țin de noi, pe toate palierele și la toate nivelurile, astfel încât România să obțină o decizie favorabilă pentru aderarea la spațiul Schengen”, a declarat Iohannis.

Bulgaria se ocupă de securizarea frontierelor cu Turcia și Serbia

„Acesta este obiectivul pe care ni l-am stabilit. Trebuie îndeplinită condiţia ca tot ceea ce planificăm să fie și îndeplinit şi cred că 1 octombrie este o dată realistă”, a spus şeful diplomaţiei de la Sofia, citat de 24chasa.

Oficialul bulgar a detaliat pe ce planuri va acționa:

”Primul domeniu vizează activităţile Ministerului de Interne şi consolidarea resurselor pentru a aborda problema migraţiei ilegale. Acest lucru se face în diferite sectoare.

În primul rând, este vorba despre protecţia fizică a frontierei noastre cu Turcia. În decembrie, preşedintele bulgar a negociat o asistenţă sporită din partea Turciei pentru a împiedica migranţii să ajungă la graniţa noastră.

În interiorul Bulgariei, se vor depune toate eforturile pentru a identifica şi a preveni transferurile de migranţi către frontiera sârbă.

În al treilea rând – paza frontierei cu Serbia, astfel încât migranţilor care au trecut de primele două bariere să nu li se permită să treacă de a treia”, a detaliat Nikolai Milkov.

Eforturi diplomatice bulgare

„În ceea ce priveşte activitatea noastră diplomatică, vom lucra în primul rând cu Comisia Europeană şi cu partea olandeză, astfel încât Bulgaria să aibă un raport de evaluare care să fie gata în iunie sau iulie. Acesta va urma modelul rapoartelor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Evaluare şi va trebui să arate ce am făcut din 2019, când a fost ultimul raport al Bulgariei în cadrul mecanismului. Ideea este ca acesta să cuprindă tot ceea ce îşi doresc şi se aşteaptă partenerii să vadă că se întâmplă în interior, astfel încât raportul să corespundă aşteptărilor lor”, a spus ministrul de Externe.

„În plus, acest raport va permite, după acceptarea sa de către partea olandeză, ca Haga să participe la o misiune de verificare – pentru a verifica modul în care se desfăşoară efectiv activităţile la frontieră, modalităţile de obţinere a vizelor, cooperarea juridică cu ţările terţe etc. Dacă toate acestea se vor întâmpla, aşteptăm cu nerăbdare data de 1 octombrie pentru aderarea la Schengen. Această dată nu a fost convenită cu partenerii noştri, dar este realistă şi o stabilim ca obiectiv”, a adăugat ministrul bulgar de Externe. 

„Un moment-cheie de care depinde apartenenţa noastră la Schengen este adoptarea legilor pe care guvernul interimar le-a înaintat parlamentului, astfel încât să nu primim din nou o evaluare negativă. Sper că acest scenariu va fi evitat”, a încheiat Nikolai Milkov.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: