Comisia Europeană a adoptat miercuri două proiecte de lege prin care se vor interzice utilizarea tehnicilor de clonare în UE pentru animalele de fermă și importurile de clone ale acestor animale, precum și un proiect ce nu va permite comercializarea alimentelor fabricate din carnea acestor animale, anunță un comunicat al CE.
Propunerile sunt fundamentate pe aspecte ce țin de bunăstarea animalelor și etica utilizării acestei tehnici și, deocamdată, sunt inutile, întrucât clonarea nu este folosită în producția alimentară și, până acum, niciun operator (european sau străin) nu a solicitat o autorizație de introducere pe piață pentru alimente produse prin utilizarea tehnicii de clonare.
Clonarea nu va fi interzisă în scopuri cum ar fi cercetarea, conservarea raselor rare și a speciilor pe cale de dispariție sau utilizarea animalelor pentru fabricarea de produse farmaceutice și dispozitive medicale, în cazul în care utilizarea acestei tehnici poate fi justificată.
Clonarea animalelor de fermă
Reglementările propuse de Comisia Europeană prevăd:
- Nu se va practica clonarea în scopuri agricole în UE și nicio astfel de clonă nu va fi importată atâta timp cât există preocupări legate de bunăstarea animalelor.
- Primul proiect de directivă prevede instituirea unei interdicții temporare privind utilizarea tehnicilor de clonare la animalele de fermă, precum și privind introducerea pe piață de animale vii clonate și de embrioni clonați.
- Al doilea proiect de directivă garantează că produsele alimentare, cum ar fi carnea sau laptele provenind de la animale clonate, nu sunt introduse pe piața UE.
Nicio problemă legată de siguranța alimentară
Clonarea animalelor este o tehnică relativ nouă de a reproduce animale, fără nicio modificare genetică. O clonă nu este un OMG.
Tehnica de clonare nu îmbunătățește performanțele unui animal. Cu toate acestea, crescătorii pot avea în vedere clonarea pentru a mări cantitatea de material reproductiv (seminal sau embrioni) pentru un animal deosebit de valoros.
În 2008, EFSA a efectuat o evaluare științifică a riscurilor privind clonarea și a concluzionat că nu există niciun indiciu al unor eventuale diferențe în materie de siguranță alimentară în ceea ce privește carnea și laptele clonelor și ale descendenților acestora comparativ cu animalele reproduse prin mijloace convenționale. Avizul a fost confirmat în 2009, 2010 și 2012.
Proiectele Comisiei trebuie aprobate de Parlamentul European și de Consiliu, pentru a fi aplicate. Ele vor intra în vigoare cel mai devreme în 2016.