1 decembrie, 2022

Preşedintele SUA, Joe Biden, l-a primit joi pe preşedintele francez, Emmanuel Macron, la Casa Albă, dând startul unei vizite oficiale de stat menite să consolideze relaţia dintre SUA şi Franţa, în condiţiile în care Macron a apărut ca un aliat critic pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, comentează CNN și Reuters.

”Vom rămâne uniţi pentru a ne opune brutalităţii Rusiei în Ucraina”, a declarat preşedintele american într-o conferinţă de presă comună, la Washington, cu omologul său francez, care a precizat: „Vrem să reuşim împreună, nu unul împotriva celuilalt”.

YouTube video

Macron: Trebuie să devenim din nou fraţi de arme


La ceremonia de primire de la Casa Alba, președintele Joe Biden i-a transmis lui omologului său francez că „este o onoare autentică să vă primesc în prima vizită de stat pe care o efectuaţi în timpul administraţiei mele şi să sărbătorim forţa şi vitalitatea relaţiilor actuale dintre Franţa şi Statele Unite ale Americii”.

„În timp ce războiul revine pe teritoriul european, în urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei şi având în vedere multiplele crize cu care se confruntă naţiunile şi societăţile noastre, trebuie să devenim din nou fraţi de arme”, a răspuns liderul de la Paris, în limba franceză.

După ce anul trecut relaţiile franco-americane au atins cel mai scăzut nivel, în urma scandalului legat de afacerea cu submarine dintre SUA şi Australia, cei doi preşedinţi se străduiesc să-şi construiască o relaţie strânsă, după cum a subliniat Biden în alocuţiunea sa.

Franţa este „cel mai vechi aliat” al Statelor Unite şi un „partener de neclintit”, a spus Joe Biden, făcând referire la istoria relaţiei bilaterale. „Alianţa dintre cele două naţiuni rămâne esenţială pentru apărarea noastră reciprocă”, a adăugat el.

Angajament ferm pentru o pace durabilă


Liderul de la Casa Albă a dat asigurări că ambele ţări sunt solidare în contextul „războiului brutal” al Rusiei în Ucraina şi a spus că lucrează pentru a se asigura că „democraţiile obţin rezultate” în numeroase probleme-cheie. El a adăugat că alianţa va „deveni mai puternică pentru decenii de acum încolo”.

În timpul întâlnirii bilaterale cu preşedintele american Joe Biden, invazia în curs de desfăşurare a Rusiei în Ucraina va fi unul dintre principalele subiecte de discuţie, a declarat la rândul său preşedintele Emmanuel Macron, care a subliniat că „pacea durabilă” înseamnă respectarea naţiunilor suverane.

„Vrem să construim pacea, iar o pace durabilă înseamnă respectarea deplină a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei, dar, în acelaşi timp, o nouă arhitectură, pentru a ne asigura că avem o pace durabilă pe termen lung”, a declarat Macron la Casa Albă, citat de CNN.

Preşedintele Franţei a mai spus că va discuta cu Joe Biden despre energie, economie şi spaţiu şi a subliniat importanţa „sincronizării” şi a unei „coordonări strânse”.

Biden, dispus să vorbeasă cu Putin

Preşedinţii american şi francez s-au angajat să ofere Ucrainei „asistenţă politică, de securitate, umanitară şi economică atât timp cât va fi necesar”, inclusiv consolidarea apărării aeriene a ţării, potrivit unei declaraţii comune publicate după o întâlnire de peste o oră în Biroul Oval de la Casa Albă.

Joe Biden a spus că va vorbi cu președintele rus Vladimir Putin, dacă este dispus să pună capăt invaziei.

Biden a rezistat să vorbească cu Putin de când liderul rus a lansat invazia în februarie, în timp ce președintele Franței a menținut deschise liniile de comunicare cu Putin.

„Sunt pregătit, dacă este dispus să vorbească, să aflu ce este dispus să facă”, a declarat Biden, în cadrul conferinței comune, potrivit Reuters.

 Dar Biden a spus că va face acest lucru doar în consultare cu aliații săi din NATO și nu va face nimic care să dăuneze intereselor ucrainene. „Nu o voi face singur”, a spus liderul american.

Ce teme au abordat cei doi lideri

În ceea ce priveşte China, aceştia s-au angajat să „coordoneze” răspunsul ţărilor lor la „provocările pe care le ridică” gigantul asiatic, în special în ceea ce priveşte drepturile omului, şi să colaboreze „cu China în probleme globale importante, cum ar fi schimbările climatice”.

Cei doi lideri şi-au exprimat, de asemenea, dorinţa de a „consolida parteneriatul SUA-UE în domeniul energiei curate şi al climei” şi s-au angajat să lucreze pentru a „sincroniza” abordările lor privind industria verde, după ce au existat fricţiuni legate de subvenţiile acordate de SUA pentru produsele „Made in USA”. Macron a denunţat măsurile ca fiind „super agresive” pentru companiile europene.

(Citiți și: „Ministrul francez de Finanțe agită steagul subvențiilor înaintea vizitei lui Emmanuel Macron la Washington”)

Astfel, Biden i-a promis lui Macron că vor fi făcute modificări în legislația americană care a trecut de Congres în acest an, despre care națiunile europene se tem că le vor dăuna economiilor. Proiectele de lege care vizează stimularea energiei regenerabile din SUA și a industriei semiconductoarelor au „defecțiuni” care pot fi rezolvate, a spus Biden.

„Există ajustări pe care le putem face, care pot face în mod fundamental mai ușor pentru țările europene să participe sau să fie singure”, a spus Biden, care a spus că el și Macron au avut o discuție lungă despre acest subiect.

Macron a spus că este important ca Statele Unite și aliații săi europeni să-și „resincronizeze” abordările.

„Franța nu a venit aici să ceară vreo excepție pentru economia sa. Am venit să împărtășim cum ne afectează consecințele acestui regulament”, a spus el.

În drum spre Biroul Oval, preşedintele francez a fost văzut punându-şi mâna pe umărul lui Joe Biden… de mai mult de trei ori

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: