cei mai mari producători de mobilă din românia

15 noiembrie, 2022

Primii 5 cei mai mari producători de mobilă din România au avut în anul 2021 o cifra de afaceri cumulată de 3,2 miliarde de lei, adică aproximativ 652 milioane de euro.

Cel mai mare producător de mobilă din România

1. Pe primul loc în acest clasament cu cei mai mari producători de mobilă din România realizat de firma de servicii financiare RisCo se află Aramis Invest SRL.

În anul 2021, Aramis Invest SRL a avut o cifră de afaceri de 1,6 miliarde de lei (326 de milioane de euro). În același an profitul net a fost de 10 milioane de euro, în timp ce numărul de angajați a crescut la 4.967.


Aramis Invest SRL reunește un lanț integrat de companii din Baia Mare, ce activează în domeniul producției de mobilier tapițat, se arată pe siteul companiei: „Aramis Group coordonează întregul proces de producție pentru o gamă largă de canapele și saltele, de la design-ul și procesarea materiei prime până la controlul calității, depozitarea și expediția pe 5 continente.”

Cei mai mari producători de mobilă din România – mobilier tapițat și saltele

Aramis Invest SRL este una dintre cele mai mari companii producătoare de mobilier tapițat și saltele din Europa, producând în fiecare an mai mult de 4 milioane de exemplare.

Compania a fost înființată în anul 1994. În 2000 a fost inaugurată secția de tapițerie, iar 5 ani mai târziu a fost lansată linia de producție pentru canapele. În anul 2009 a fost inaugurată linia de producție a spumelor poliuretanice, iar în 2010 Aramis Invest a început producția de perne. Un an mai târziu compania a dat startul producției în serie a saltelelor, portofoliul său ajungând la peste 350 de produse.

Ce se produce în România – pardoseală, parchet, blaturi de bucătărie

2. Firma Aviva SRL, din județul Maramureș, se află pe locul al doilea în acest clasament cu cei mai mari producători de mobilă din România.


Compania este prezentă în România de peste 20 de ani. În 2021 a avut o cifră de afaceri de 542 de milioane de lei (110 milioane de euro), iar profitul net a fost de circa 13 milioane de lei (2,6 milioane de euro).

Aviva a fost înfințată în anul 1999. A început cu producția de pardoseală și parchet, iar ulterior și-a diversificat portofoliul. Astăzi fabrică și blaturi din lemn masiv, obiecte de mobilier și panouri din lemn pentru companii din întreaga lume.

În anii 2000-2005, Aviva a început producția de mobilier din lemn și de blaturi de bucătărie.

cei mai mari producători de mobilă din românia
Foto: aviva-ro.com

Cei mai mari producători de mobilă din România se află în județul Maramureș

După 2005 a început uscarea lemnului în capacitățile proprii. De asemenea, a început producția proprie de parchet din lemn stratificat pentru a satisface cerințele ridicate necesare încălzirii prin pardoseală. În perioada 2005-2010 a început folosirea de combustibil 100% bio pentru uscarea produselor, atingând astfel obiectivul de a produce zero deșeuri din prelucrarea lemnului.

În intervalul 2010-2015, Aviva SRL a devenit cel mai mare producător de blaturi de bucătărie din Europa pentru Ikea. A fost schimbat placajul din pardoselile proiectate, din lemn de fag în lemn de mesteacăn, acesta fiind un material mai stabil și mai puternic, se arată pe siteul companiei.

După 2015, compania a început să producă mobilier de bucătărie din lemn stratificat. La ora actuală, Aviva SRL are peste 1.990 de angajați.

Producători de mobilier pentru IKEA

3. Pe locul 3 în acest top cu cei mai mari producători de mobilă din România se situează Ecolor SRLcompanie suedeză cu sediul în Cluj, România, care se ocupă în principal cu fabricarea mobilei pentru export, livrând în mare parte pentru IKEA. Compania mama (Gyllensvaans Möbler) este producătoare de mobilă din 1945 și furnizor pentru Ikea din 1952.

Ecolor a avut în anul 2021 o cifră de afaceri de 437 milioane de lei (89 de milioane de euro), cu 42% mai mare decât în 2020. Profitul net a avut o creștere foarte mare, de 147%, atingând 31 de milioane de lei (6,3 milioane de euro).

Fabrica din Cluj are o suprafață construită de 57.000 de metri pătrați, iar produsele finite sunt realizate din PAL și MDF. În fiecare zi se livrează câte 15-20 camioane de produse finite.

„Principala noastră materie primă sunt plăcile aglomerate, cunoscute sub prescurtarea PAL. Ne dorim să fim siguri cu privire la originea lor; fiecare transport pe care îl cumpărăm vine exclusiv de la furnizori certificați de Forest Stewardship Council® (FSC® C106970), o organizație independentă non-profit, dedicată promovării managementului forestier responsabil”, se arată pe siteul companiei.

Compania are în prezent 650 de angajați.

Cei mai mari producători de mobilă din România – capital francez

4. PGS Sofa&Co este o companie cu capital francez producătoare de mobilier tapițat. Compania înființată în anul 2007 are 1.183 de angajați în cele patru puncte de lucru din România (Oradea, Biharia, Sărmașu și Șimleu Silvaniei).

În anul 2021 a avut o cifră de afaceri de 348 de milioane de lei (71 de milioane de euro) și un profit net de 509.000 de lei (103.000 de euro).

Investiție italiană în producția de mobilă din România

5. Pe locul 5 în acest clasament cu cei mai mari producători de mobilă din România se află Italsofa România, subsidiara locală a grupului italian Natuzzi.

În 2021, cifra de afaceri a companiei a fost de circa 300 de milioane de lei (circa 61 de milioane de euro), cu 23% mai mare decât în 2020. Profitul net a înregistrat o creștere de 4%, fiind de 8 milioane de lei (1,6 milioane de euro).

Potrivit RisCo, italienii de la Natuzzi au intrat pe piaţa locală în anul 2001, când au început construcţia fabricii din Baia Mare, în care au investit mai mult de 38 de milioane de euro. Produsele Italsofa pleacă aproape în totalitate la export către pieţe precum Germania, Marea Britanie, Franţa şi Spania.

Foto principală: aviva-ro.com

Vă recomandăm și:

Cei mai mari producători de energie electrică din România. TOP 3

Cele mai mari hidrocentrale din România. TOP 7 centrale
Cele mai mari parcuri eoliene din România. TOP 14 centrale
Cele mai mari parcuri de energie solară din România. TOP 21 centrale

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: