2 noiembrie, 2022

Guvernul a aprobat miercuri indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Clădire Laboratoare de Cercetare în Inteligență Artificială” la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, instituţie publică aflată în coordonarea Ministerului Educaţiei și-a propus edificarea clădirii cu destinația de Laboratoare de Cercetare în Inteligență Artificială în incinta campusului.

Clădirea va avea un regim de înălţime de 2S+P+5E+R, suprafaţa totală desfăşurată a construcţiei va fi de 13.850 mp, în condiţiile unei suprafeţe construite de 2.028 mp.


Durata de realizare a investiției este de 24 luni, valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de 126,5 milioane lei.

În clădire vor funcționa laboratoare de cercetare, organizate în 6 departamente principale, după cum urmează:

  • Departament Tehnologii Software pentru IA
  • Departament Tehnologii Hardware pentru IA
  • Departament Sisteme Inteligente și Autonome
  • Departament Aplicații Inteligente în Securitate Cibernetică și Spațiu
  • Departament Aplicații în Domeniul Orașelor Inteligente
  • Departament Diagnosticare Medicală Inteligentă

Sursa de finanțare a investiției este constituită din veniturile proprii ale Universității Tehnice din Cluj-Napoca, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse, conform programelor de investiții publice aprobate.

Institutul de Cercetare în Inteligență Artificială (ICIA) ce va funcționa în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca va fi parte integrantă a HUB-ului Român de Inteligență Artificială (HRIA).


Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca are în structura sa douăsprezece facultăți repartizate în cele două centre universitare, Cluj-Napoca și Baia-Mare, la care se adaugă extensiile din localitățile Alba-Iulia, Bistrița, Satu-Mare și Zalău.

Cercetarea este, alături de educație, principala prioritate a Universității Tehnice din Cluj-Napoca. În toate facultățile universității se înființează structuri de cercetare, de la colective, grupuri și laboratoare, până la centre și platforme de cercetare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: