8 iulie, 2022

Cu toate că per ansamblu, avansul PIB din T1 2022 a fost redus cu doar 0,1 puncte procentuale față de estimarea anterioară, în structură, datele privind evoluția economiei României în primele trei trimestre au suferit modificări semnificative.

Astfel, creșterea PIB din primul trimestru al acestui an a fost revizuită de la 6,5% la 6,4% față de T1 2021, respectiv de la 5,2% la 5,1% față de T4 2021, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Astfel, produsul intern brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul I 2022 a fost de 343,678 miliarde de lei prețuri curente.

Creșterea din comerț, ajustată în jos


Modificări importate au surveni în ceea ce privește contribuția comerțului la avansul economiei. Dacă datele provizorii indicau o contribuție a acestuia de 2,6%, aceasta a fost revizuită în jos, la 1,9%.

Contribuția celorlalte ramuri a fost estimată la niveluri similare cu cele anunțate în iunie.

Scăderea de 0,7 puncte procentuale de la comerț a fost parțial compensată printr-o creștere mai mare a impozitelor nete pe produs.
”Impozitele nete pe produs au înregistrat o creștere a volumului lor cu +4,3 puncte procentuale”, se arată în comunicatul INS.

Administrația publică, pe minus

Din punctul de vedere al utilizării PIB, diferențe semnificative față de prognoza anterioară s-au înregistrat în special la consumul administrației publice.


Consumul final colectiv efectiv al administrației publice a avut o pondere de 9,6% la formarea PIB, față de 10,9%, iar contribuția sa la creștere a fost negativă, de -0,5% din PIB.

Demnă de notat este și contribuția pozitivă a exportului net de bunuri și servicii, de 0,3 puncte procentuale, o premieră în istoria recentă, survenită ca urmare a revizuirii în sus a impactului pozitiv al exporturilor de bunuri și servicii.

Formarea brută de capital, respectiv investițiile, s-au menținut la nivelul estimat anterior, în vreme ce variația stocurilor a adus 0,2 puncte procentuale în plus la creștere față de datele INS din iunie.

Datele din T1 i-au luat prin surprindere pe economiști, care aveau prognoze de creștere semnificativ mai reduse. Motivul îl reprezintă o revizuire semnificativă a datelor operată de INS.

”Profilul trimestrial de creștere (…) se abate de la versiunile anterioare de PIB, din cauza unei modificări a modelului utilizat de INS pentru ajustarea sezonieră a datelor”, au explicat specialiștii Erste, care și-au dublat prognoza de creștere în urma publicării datelor, la 5,1% din PIB.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: