29 iunie, 2022

”Federația Rusă este cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității Aliaților și la adresa păcii și stabilității în zona euro-atlantică”, prevede noul Concept Strategic al NATO, potrivit declarației oficiale a liderilor alianței, adoptată în cadrul summitului de la Madrid.

Pe lângă nominalizarea Rusiei ca amenințare directă la adresa Alianței, documentul nominalizează China în calitate de adversar sistemic.

De asemenea, terorismul, în toate formele și manifestările sale, continuă să reprezinte o amenințare directă la adresa securității populației, la stabilitatea și prosperitatea internațională, se mai arată în document, potrivit declarației oficiale de la finalului summitului.

(Consultă AICI noul Concept Strategic al NATO, adoptat la summitul de la Madrid)


”Respingem categoric și condamnăm terorismul în cei mai puternici termeni posibil. Cu determinare, hotărâre și solidaritate, Aliații vor continua să contracareze amenințările Rusiei și să răspundă la acțiunile sale ostile și să lupte împotriva terorismului, în conformitate cu dreptul internațional”, se arată în document.

Liderii NATO au făcut referire și la amenințările cibernetice, spațiale și hibride, precum și la utilizarea malițioasă a tehnologiilor emergente și perturbatoare.

”Ne confruntăm cu o concurență sistemică din partea celor, inclusiv a Republicii Populare Chineze, care ne contestă interesele, securitatea și valorile și care caută să submineze ordinea internațională bazată pe reguli”, se arată în declarația liderilor.

Confruntată cu această amenințări, Alianța a aprobat un nou Concept Strategic.


Acesta descrie mediul de securitate cu care se confruntă Alianța, reafirmă valorile sale și ”punctează scopul-cheie și cea mai mare responsabilitate a NATO, de a asigura apărarea noastră colectivă bazată pe o abordare de 360 de grade”.

Documentul stabilește cele trei sarcini de bază ale NATO:

  • descurajare și apărare;
  • prevenirea și managementul crizelor;
  • securitatea cooperativă.

NATO a decis totodată acordarea unui pachet consolidat de sprijin Ucrainei. Acest lucru va accelera furnizarea de echipamente de apărare neletale, va îmbunătăți apărarea cibernetică și reziliența Ucrainei și va sprijini modernizarea sectorului său de apărare, în tranziția sa către interoperabilitate cu Occidentul.

”Pe termen lung, vom sprijini Ucraina și vom sprijini eforturile sale de reconstrucției și reformele postbelice”, se arată în declarația comună.

Liderii NATO au decis totodată să suplimenteze prezența militară de pe flancul estic.

”Aliații s-au angajat să desfășoare forțe suplimentare robuste, pregătite pentru luptă pe flancul nostru estic, care să fie extinse de la grupurile de luptă existente la unități de dimensiunea brigăzii acolo unde și atunci când este necesar, susținute de întăriri disponibile rapid, echipamente prepoziționate și comandă îmbunătățită”, se arată în declarația de la Madrid.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: