27 iunie, 2022

Marile puteri ale UE pregătesc terenul pentru eventualele restricții de consum energetic de la iarnă: Guvernul francez lucrează la planuri de urgență energetică din cauza reducerilor fluxurilor de gaze rusești, deși este puțin dependentă de acestea. Săptămâna trecută, din  aceeași cauză, Germania intrase în faza de „alarmă” a planului de urgență energetic, fază premergătoare raționalizării consumului.

Totodată, Franța se pregătește să repornească o mare centrală de producție energetică pe bază de cărbune în regiunea Lorraine. Germania decisese deja să folosească mai mult cărbunele pentru producția energetică.

Guvernul Italian încă mai cântărește, la rândul său, argumentele pentru declararea stării de alertă energetică, în cazul continuării politicii Rusiei de reducere a livrărilor de gaze. În situația respectivă ar urma raționalizarea consumului, potrivit Reuters.


10 state UE sunt în situația de „alertă timpurie”, dintre care se remarcă Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Polonia  și Țările de Jos, cărora Gazprom le-a tăiat complet gazele. Suedia a decis o avertizare timpurie.

Pregătirea (psihologică) pentru iarnă

Șefii marilor companii energetice franceze au cerut companiilor și gospodăriilor să-și limiteze consumul de energie imediat, pentru a se pregăti pentru criza care se profilează.

„Trebuie să lucrăm împreună la reducerea consumului pentru a recâștiga spațiu de manevră. (…) Dacă luăm măsuri încă din vară, vom fi mai bine regătiți la iarnă, mai ales prin conservarea stocurilor de gaze”, spun șefii Engie, EDF și TotalEnergies într-o scrisoare deschisă.

Consiliul European a aprobat luni Regulamentul adoptat de Parlamentul European care stabilește la 85% nivelul stocurilor de gaze din UE pentru la iarnă. Franța are nivelul la 59%.


„Prin planul  de urgență vom stabili care companii sunt de importanță strategică, cele cărora nu li se va putea tăia gazele și cele care vor putea rămâne fără gaze”, a declarat Bruno Le Maire, luni, citat de Reuters.

Ce a decis Germania, ce pregătește Italia

De asemeni, Guvernul german a anunțat declanșarea fazei a doua, de „alarmă”, a planului de urgență energetic, din cauza reducerii livrărilor de gaze rusești. În a treia fază guvernul ar prelua controlul distribuției, în care se poate raționaliza consumul.

În faza a doua a planului de urgență guvernul oferă credite de 15 miliarde de euro prin banca de stat KfW, pentru umplerea depozitelor de gaze, care sunt acum la nivelul de 56%.

Totodată va fi lansat un sistem de „licitaţie” pentru vânzarea gazelor utilizate în industrie, care, potrivit Berlinului, va contribui la reducerea consumului în acest sector puternic al ţării.

La fel și Italia, aflată în stare de pre-alertă, ar putea declara o stare de alertă sporită în care ar putea declanșa o serie de măsuri menite să limiteze consumul, inclusiv raționalizarea gazelor către utilizatori industriali selectați în baza contractelor existente, creșterea producției la centralele pe cărbune și, de asemenea, creșterea importuri de gaze de la alți furnizori în baza contractelor existente.

Dependența Italiei de gazele rusești a scăzut la 25% din total consum față de 40% anul trecut spune Reuters.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: