29 martie, 2022

Institutul Băncii Europene de Investiţii și Europa Nostra au inclus clădirea fostelor Băi Neptun (foto) din Băile Herculane cap de listă a celor mai periclitate şapte monumente şi situri de patrimoniu europene, scrie News.ro.

”Lista celor mai periclitate șapte monumente şi situri de patrimoniu din Europa pentru 2022 tocmai a fost anunţată în comun de Europa Nostra – Vocea Europeană a Societăţii Civile dedicată patrimoniului cultural şi Institutul Băncii Europene de Investiţii.

Cele mai Periclitate șapte monumente şi situri de patrimoniu din Europa în 2022 sunt:  Băile Neptun, Băile Herculane – România; Podul Zogu -Albania; Mănăstirea Récollets, Nivelles – Belgia;  Oraşul Grădină La Butte Rouge, lângă Paris – Franţa; Centrul istoric Stolberg – Germania; Palatul Orléans-Borbón, lângă Cádiz – Spania; Fortăreaţa Crèvecoeur, Den Bosch –  Olanda”, se arată în comunicatul de presă, de marţi, al organizaţiei Herculane Project.


Anunţul celor mai periclitate șapte situri în 2022 a fost făcut în cadrul unui eveniment online găzduit de reprezentanţi la nivel înalt ai Europa Nostra şi ai Institutului Băncii Europene de Investiţii, cu participarea Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret. 

„Lista celor mai periclitate șapte situri în 2022 acoperă o varietate de situri de patrimoniu – de la un oraş grădină exemplar din secolul al XX-lea până la centrul istoric al unui oraş medieval, grav avariat de inundaţii, şi la o clădire abandonată, dar emblematică, care face parte dintr-una dintre cele mai vechi staţiuni balneare de pe continentul nostru.

Aceste situri sunt ameninţate de neglijenţă, demolări planificate, dezvoltare necorespunzătoare, impactul devastator al dezastrelor naturale sau lipsa finanţării.

Prin publicarea acestei liste, dorim să transmitem un mesaj puternic de solidaritate şi sprijin comunităţilor locale şi activiştilor pentru patrimoniu care sunt mobilizaţi pentru a salva aceste situri pe cale de dispariţie.


Moştenirea culturală a Europei trebuie păstrată nu numai ca o mărturie a trecutului, memoriei şi identităţii noastre comune, ci şi ca un catalizator al dezvoltării durabile, al coeziunii sociale şi al coexistenţei paşnice atât de necesare”, a declarat preşedintele executiv al Europa Nostra, prof. dr. Hermann Parzinger. 

Amplasată în județul Caraș-Severin, clădirea Băile Neptun face parte din oraşul termal Băile Herculane, atestat documentar din anul 153 d.Hr.

Clădirea  Băilor Neptun a fost construită între 1883 şi 1886, după planurile arhitectului Alpár Ignat, ca parte a Ansamblului Casino care a fost proiectat de către arhitectul austriac Wilhelm von Doderer.

Situată pe un teren îngust, Băile Neptun au o suprafaţă totală de aproape 4.000 mp, adăpostind 63 de săli individuale de baie pentru tratament sau masaj şi patru piscine comune.

La momentul inaugurării, clădirea era cel mai modern SPA din Europa, unde și-au făcut vacanțe sau tratamente și membrii familiei regale habsburgice, printre care împărăteasa Elisabeta a Austriei şi împăratul Franz Josef.

Din 2004, staţiunea istorică Băile Herculane a fost abandonată total, clădirile aflându-se într-o stare de degradare avansată.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: