18 martie, 2022

După invazia rusă în Ucraina, Guvernul SUA şi contractorii de apărare au primit mai multe cereri europene pentru achiziția de arme, inclusiv drone, rachete şi sisteme de apărare antirachetă, scrie Reuters citată de News.ro.

Germania, care se apropie de un acord pentru achiziția a 35 de avioane de luptă F-35 Lockheed Martin, a întrebat despre sistemele de apărare împotriva rachetelor balistice, au declarat surse familiare cu situaţia.

Între timp, Polonia doreşte să achiziţioneze urgent sisteme sofisticate de drone Reaper din SUA, a declarat săptămâna aceasta un oficial guvernamental polonez.


Există solicitări din ţări din Europa de Est, unde aliaţii NATO sunt dornici să achiziţioneze armament pe care Ucraina l-a folosit cu succes împotriva forţelor ruse, au spus două persoane familiarizate cu cererea, inclusiv rachete antiaeriene Stinger şi rachete antitanc Javelin (foto).

Țările din Europa măresc bugetele pentru apărare pentru a face faţă unei perspective de securitate din ce în ce mai incerte, Germania, Suedia şi Danemarca fiind printre ţările care promit o creştere bruscă a cheltuielilor de apărare.

Aliaţii europeni ”îşi dublează” cheltuielile pentru apărare, a declarat Mara Karlin, secretar adjunct al apărării la Pentagon, săptămâna trecută, după o audiere în Congres, în care a vorbit despre ”agresiunea Rusiei care ameninţă integritatea teritorială a Europei”.

Întrucât vânzarea de arme de către contractorii americani către guverne străine necesită aprobarea Guvernului SUA, Administraţia pentru Cooperare în domeniul Securităţii de Apărare a Pentagonului are întâlniri săptămânale ale echipei sale europene de gestionare a crizelor, pentru a analiza cererile specifice legate de situaţia actuală din Ucraina.


Pentru a accelera aprobarea Guvernului SUA pentru vânzările şi transferurile de arme produse de contractorii americani de apărare, Pentagonul a reînfiinţat o echipă care să răspundă cererii crescute.

”Departamentul Apărării explorează opţiuni pentru a susţine nevoile Ucrainei, pentru a reface rapid stocurile SUA şi a umple stocurile epuizate ale aliaţilor şi partenerilor”, a spus un oficial înalt al Apărării, adăugând că Pentagonul lucrează cu contractori la modalităţi ”de atenuare a constrângerilor lanţului de aprovizionare (şi) accelerarea termenelor de producţie”.

Raytheon Technologies şi Lockheed Martin produc împreună rachetele antitanc Javelins, în timp ce Raytheon produce rachetele antiaeriene Stingers.

Potenţialul unei creşteri a vânzărilor de toate tipurile de arme de la începutul invaziei pe 24 februarie a ridicat acţiunile Lockheed cu 8,3% şi acţiunile Raytheon cu 3,9%.

Directorul general al Raytheon, Tom Laliberty, a spus că recunoaşte ”nevoia urgentă de a reface stocurile epuizate de sisteme Javelin şi Stinger”.

Polonia doreşte să cumpere mai multe drone MQ-9 Reaper produse de General Atomics, inclusiv printr-o procedură specială, accelerată, şi urmăreşte noi achiziţii ulterior, a declarat locotenent-colonelul Krzysztof Platek, purtător de cuvânt al Agenţiei de Armament a Ministerului Polonez al Apărării.

De partea cealaltă, șeful companiei europene Dassault Aviation a criticat la începutul acestei luni decizia Germaniei de a comanda avioane F-35, spunând că ar putea slăbi sprijinul pentru proiecte de colaborare precum avionul de luptă franco-german FCAS, al companiilor Dassault şi Airbus.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: