9 decembrie, 2021

Negociatorii Consiliului UE și ai Parlamentului European au ajuns la un acord privind prelungirea sistemului de roaming gratuit „vorbește ca acasă” la telefon („roam like at home”), care interzice suprataxarea convorbirilor consumatorilor din diferite țări ale UE.

Interzicerea tarifelor de roaming este în vigoare din iunie 2017 și ar fi urmat să se încheie în iunie 2022, cu riscul ca operatorii de telefonie mobilă să impună din nou tarife cetățenilor europeni care călătoresc în țările UE.

Valabilitatea reglementărilor a fost prelungită până la 30 iunie 2032.


Reglementarea va interzice companiiilor de comunicații să taxeze convorbirile intra UE cu tarife mai mari decât cele din țările de proveniență, iar apelurile intra UE, nu vor putea fi mai mari de 19 eurocenți pe minut, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Totodată, operatorii vor fi obligați să asigure aceeași calitate și viteză a conexiunuilor mobile transfrontaliere ca și celor naționale. Reglementările interzic, astfel, practici ca aceea prin care calitatea legăturilor tranfrontaliere este scăzute, de pildă, de la 4G la 3G.

Plafonarea costurilor la transferul de date

De asemeni, au fost plafonate așa numitele tarife angro pe care operatorii de leefonie mobilă și le percep reciproc atunci când clienții lor folosesc alte rețele în roaming: la 2 euro per gigaoctet (Gb) din 2022.

Altfel spus, în cazul în care consumatorii își depășesc limitele contractuale de roaming, orice taxe suplimentare nu pot fi mai mari decât limitele de roaming angro.


Plafonul va scădea, treptat, până la 1 euro în 2027.

Utilizarea datelor mobile a crescut de 17 ori în vara anului 2019, față de vara anului 2016, potrivit Comisie Europene.

Regulile sunt valabile în toate cele 27 de state membre ale UE, ca și în Islanda, Liechtenstein și Norvegia, dar nu și în Regatul Unit la Marii Britanii și Irlandei de Nord, care a încetat deja să mai aplice normele UE la 1 ianuarie.

Reglementarea mai trebuie aprobată formal de plenul Parlamentului European și de Consiliul European

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: