6 decembrie, 2021

Autoritățile române au anunțat că în decembrie demarează vaccinarea anti-Covid a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, însă un sondaj IRES arată că aproape 8 din 10 părinți cu copii din această categorie de vârstă refuză să-i imunizeze.

În rândul părinților cu copiii între 12 și 18 ani, 36% sunt în favoarea opțiunii de a-și vaccina copiii, pentru ca aceștia să participe la cursuri în format fizic. Părinții peste 46 de ani și cei cu educație ridicată sunt în proporții mai mari favorabili acestei opțiuni.

Argumentele principale prin care părinții cu copii între 5 și 18 ani nu susțin vaccinarea copiilor lor sunt, de fapt, argumentele prin care părinții explică și decizia care stă la baza comportamentului propriu de a nu se vaccina. În continuare, ”lipsa încrederii în vaccin” și ”frica de reacțiile adverse” sunt explicațiile dominante cu care oamenii își justifică atât propriul comportament, cât și decizia de a nu-și vaccina copiii (…)


Modelul paternalist de creștere și educare a copiilor este încă prezent în societatea noastră actuală, fenomenul fiind bine reflectat de acest studiu în care observăm că cei mai mulți dintre părinți nu discută cu copiii lor despre vaccinare și că nu pentru mulți contează opinia copiilor lor despre acest subiect, a declarat Dan Jurcan, director cercetare, citat într-un comunicat al IRES.

Motivele pentru părinții nu doresc vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani:

  • frica de reacții adverse (28%) și lipsa încrederii în vaccin (26%) sunt majoritare
  • 10% dintre părinți sunt de părere că sunt prea mici copiii pentru a fi vaccinați
  • 6% cred că vaccinul nu este necesar
  • 5% spun că ei înșiși nu cred în virus sau în gravitatea bolii
  • 3% susțin că le lipsesc informațiile necesare
  • 3% afirmă că vaccinul nu este eficient/nu protejează
  • 3% recunosc că ei înșiși nu doresc ori nu sunt de acord u vaccinarea
  • 5% nu pot invoca un motiv anume pentru care spun că nu îi vor vaccina pe copii
  • 2% declară că nu au luat încă o decizie.

Despre testarea în școli:

  • Peste 90% dintre părinții copiilor cu vârsta între 5 și 18 ani au auzit despre faptul că începe testarea copiilor în școli.
  • Dacă peste două treimi dintre părinți sunt de acord cu testarea copiilor în unitatea de învățământ de către personal specializat, în laboratoare sau unități specializate ori chiar să își testeze acasă copiii, mult mai mică este favorabilitatea pentru testarea copiilor de către cadrele didactice. 33% sunt de acord cu această ultimă soluție, procentul fiind ușor mai ridicat (38%) în rândul părinților cu copii între 5 și 11 ani, dar mai scăzut (29%) în cazul celor cu copii între 12 și 18 ani.

Sondajul a fost realizat în perioada 18-25 noiembrie 2021, pe un eșantion de 897 de părinți care au copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani, reprezentativ la nivelul populație studiate, cu o eroare maximă tolerată de ± 3,3%. Metoda folosită pentru culegerea datelor – CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: