26 august, 2021

Eforturile de salvare din Afganistan au intrat în cea mai haotică, periculoasă și sensibilă fază, a declarat joi ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer.
Operațiunile de evacuare din Kabul au fost încheiate de o serie de țări, SUA și Marea Britanie fiind ultimele care vor părăsi Afganistanul cel mai târziu.

Londra a anunțat că vineri încheie operațiunea, în timp ce SUA a negat că ultimul zbor de extragere a afganilor va avea loc sâmbătă, cum au informat, pe surse, mass-media americane.

Potrivit Washingtonului, de pe 15 august, când talibanii au preluat controlul asupra Kabulului, circa 95.700 de persoane – cetăţeni străini şi afgani – au fost evacuate de SUA şi de partenerii lor cu zboruri de pe aeroportul din Kabul.
Un număr de circa 40.000 au aterizat în Qatar şi circa 28.000 în Emiratele Arabe Unite (EAU), puncte de tranzit către destinaţiile lor finale. Majoritatea au ajuns deja la destinație.

Explozia de lângă aeroport a determinat mai multe state să închidă operațiunile de evacuare


Joi, statele implicate în operaţiunile de evacuare de la Kabul au accelerat ultimele zboruri, în contextul apariției informațiilor credibile privind riscul unor atentate teroriste asupra aeroportului din Kabul. Două explozii au avut loc joi seara, în atacul sinucigaș murind 13 persoane, printre care copii, străini și femei.

Aeroportul din Kabul este controlat de ultimele trupe americane rămase în Afganistan, dar preşedintele Joe Biden şi-a confirmat intenţia de a retrage complet aceste trupe până pe 31 august, în pofida presiunii unor aliaţi de a continua operaţiunile de evacuare şi după această dată.

Talibanii au declarat că vinovați sunt teroriștii din ISIS-Khorasan, o ramură a grupului terorist mai puțin cunoscută ce include ”un număr mic de jihadiști veterani din Siria și alți luptători teroriști străini”, conform unor surse ale serviciilor de informații americane citate de CNN.

Numele grupului provine din numele zonei care include Afganistanul și Pakistanul, Khorasan.

Belgia – Situaţia „haotică şi periculoasă” de pe teren „s-a deteriorat serios în cursul zilei”, a confirmat premierul belgian Alexander De Croo, care a anunţat că ţara sa a desfăşurat miercuri seară ultima misiune de evacuare de la Kabul şi în total a evacuat peste 1.400 de persoane din Afganistan.

Danemarca a transmis că şi-a încheiat evacuarea personalului ambasadei sale din capitala afgană şi nu va mai desfăşura acolo nicio altă operaţiune, întrucât ”nu se mai poate zbura în siguranţă de pe aeroportul din Kabul”.


Au urmat, joi, Olanda și Franța, apoi Canada şi Germania, care au au anunțat efectuarea ultimului zbor din cauza deteriorării situaţiei de securitate.

Generalul canadian Wayne Eyre a declarat într-o conferință de presă: „Am stat în Afganistan atât de mult cât am putut… Am fi dorit să stăm mai mult și să salvăm pe toată lumea”.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat joi că timpul rămas pentru ultimele evacuări este foarte scurt, dar majoritatea celor eligibili pentru a fi aduşi în Marea Britanie au fost deja evacuaţi.

”Este un moment dureros”, notează guvernul olandez într-o scrisoare adresată parlamentului în care menţionează că, în pofida tuturor eforturilor, unii afgani care urmau să fie evacuaţi sunt lăsaţi în urmă din cauza îngrijorărilor privind securitatea operaţiunilor.

Oficiali germani au explicat că, odată cu încheierea acestei faze a evacuărilor urgente, se va axa pe o ”fază a doua” a evacuărilor, care va fi ”de o natură mai diplomatică”.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că mai rămân de repatriat din Afganistan aproximativ 1.500 de cetăţeni americani, în timp ce mii de afgani încearcă să prindă ultimele locuri pentru a pleca din ţară, deşi talibanii au anunţat că vor împiedica deplasările cetăţenilor afgani către aeroport.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat joi că timpul rămas pentru ultimele evacuări este foarte scurt, dar majoritatea celor eligibili pentru a fi aduşi în Marea Britanie au fost deja evacuaţi.

Pleacă americanii, vin rușii și chinezii – preşedinţii Chinei şi Rusiei cooperează pentru sprijinirea Afganistanului

Preşedintele chinez Xi Jinping a discutat la telefon cu omologul rus Vladimir Putin, iar cei doi au avut un schimb „amănunţit” de viziuni asupra situaţiei din Afganistan, potrivit presei chineze de stat, prleuată de News.ro.

Președintele Xi a declarat că ţara sa „respectă suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială ale Afganistanului” şi a spus că „duce o politică de non-interferenţă în problemele interne afgane”.

El a subliniat că „cele două părţi au fost de acord că actuala situaţia internaţională şi regională este complexă şi evoluează” şi a adăugat că ambele ţări vor continua să comunice pe această temă.

Ambasada chineză în Afganistan a rămas deschisă, dar a făcut apel la chinezii din ţară să se înregistreze în cazul în care situaţia se schimbă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: