25 august, 2021

Datoria publică va ajunge la finalul anului la 49,1% – 49,2% din PIB, în scădere de la aproximativ 49,5% la nivelul lunii iunie, a declarat marți, ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, subliniind că va crește PIB-ul nominal.

„Datoria publică este în momentul de față undeva la 49,5. Știți foarte bine că atunci când măsori datoria publică trebuie să iei în considerare și PIB-ul nominal. Noi estimăm că datoria publică va ajunge la finalul anului, având în vedere estimările de PIB după rectificare, la undeva la 49,1-49,2 (% din PIB, n.r.). Deci suntem în grafic. Ceea ce vreau să vă spun este faptul că, așa cum știți, avem un plan de împrumuturi și o strategie de administrare a datoriei publice pe baza cărora facem aceste împrumuturi”, a declarat Dan Vîlceanu.

El a mai precizat că datoria publică ar urma să scadă ca procent pe fondul creșterii PIB-ului nominal.


În ceea ce privește deficitul bugetar, ministrul Finanțelor a precizat că se vizează menținerea soldului negativ la 7,13% din PIB. El a anunțat că o discuție în coaliție pe marginea proiectului de rectificare bugetară este prevăzută pentru marți după-amiaza.

„Astăzi la ora 5:00 va fi o discuție în Coaliție și după această discuție vom ști exact dacă mai sunt modificări și care sunt ele. Nu aș vrea să intru în speculații. Oricum, suntem foarte concentrați pe menținerea deficitului. Încă de la momentul în care s-a făcut predarea-primirea ministerului cu premierul mi s-a dat această sarcină să nu depășim 7,13 deficit. Suntem atenți la acest lucru și la modul în care ministerele își fac execuția. Nu am vrea să alocăm bani iar acei bani să nu fie cheltuiți. Împrumutăm bani și ulterior ministerele nu cheltuie banii iar dobânda o plătim cu toții”, a subliniat Vîlceanu.

Potrivit estimărilor analiştilor CFA România, datoria publică va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 52% din PIB.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: