9 septembrie, 2021

International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER)

Grupul energetic italian ENI anunță că întreprinderea commonwealth Fusion Systems (CFS), o companie la care este acționar împreună cu Massachusetts Institute of Technology, a reușit prima testare mondială a unui magnet necesar pentru menținerea sub control a plasmei în procesul de producție a energiei prin fuziune nucleară.

Magnetul a fost realizat cu tehnologia supraconductoare HTS (HighTemperature Superconductors), care va asigura confinarea plasmei (menținerea acesteia într-un volum bine determinat cu ajutorul câmpurilor electromagnetice sau al laserilor), potrivit unui comunicat ENI.

Confinarea este procesul care face posibil controlul asupra plasmei, necesar pentru că temperaturile extrem de ridicate nu permit contactul plasmei cu pereții unei incinte, care s-ar topi. În plasmă sunt posibile ciocnirile dintre două nuclee care pot forma un nucleu mai mare, cu eliberarea unor cantități uriașe de energie.

Energie curată ca a Soarelui


„Fuziunea magnetică prin confinare este o sursă de energie sigură, sustenabilă și inepuizabilă care reproduce preocesele prin care Soarele produce energie, în cantități enorme, cu zero emisii. Este deci și un punct de cotitură pe calea decarbonării”, spune ENI, care lucrează cu CFS la proiect din 2018.

CFS și-a confirmat planurile ca, până în 2025, să construiască primul reactor experimental , numit SPARK, și prima instalație demonstrativă, urmând să producă energie pentru rețea încă din următorul deceniu.

(Citiți și: „Cel mai mare reactor de fuziune nucleară – a început asamblarea în Franța”)

SPARC va fi realizat prin asamblarea 18 magneți de același tip cu cel testat într-o configurație toroidală (tokamak), care să facă posibilă generarea unui câmp magnetic de intensitatea și stabilitatea necesară pentru o plasmă de izotopi de hidrogen, la temperaturi de ordinul a 100 de milioane de grade Celsius.

Așa va fi posibilă fuziunea nucleelor atomice cu eliberarea consecventă a unei cantităţi mari de energie.


 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: