10 iunie, 2021

g7 summit cornwall

Liderii G7 vor cere Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii o nouă anchetă, transparentă, privind originea Covid19, potrivit proiectului de comunicat consultat de The Guardian.

Apelul a fost iniţiat de administraţia Joe Biden şi urmează deciziei preşedintelui SUA de a extinde ancheta americană privind originea covid19, serviciile smericane de informaţii înclinând spre teoria că SARS-CoV-2 a scăpat dintr-un laborator.


La nivel global, explicaţia intens utilizată este că virusul a trecut la oameni de la un animal-gazdă, ca fenomen natural. O anchetă făcută de o echipă a OMS în China, la începutul acestui an, a arătat că este „foarte improbabil” ca pandemia să fi început într-un laborator.

G7 își va mai asuma și angajamentul de a livra 1 miliard de doze de vaccinuri anti-Covid în următorul an, pentru a accelera protecţia la nivel global împotriva bolii Covid-19. Înainte de a ajunge în Marea Britanie, președintele Joe Biden a spus, miercuri, că SUA vor cumpăra 500 de milioane de doze de vaccin pentru a le distribui în ţările în curs de dezvoltare.

(Citiți și:”Facebook renunță să mai trateze drept fake-news & teoria conspirației ideea că ”virusul Covid-19 a fost creat în laborator”. Joe Biden cere oficial serviciilor secrete să afle adevărul despre originea Covid”)

Comunicatul, al cărui draft este deseori prezentat presei înainte de finalul summitul G7, ar urma să fie finalizat duminică, după întâlnirea de trei zile de la Cornwall.

Documentul de anul acesta va conţine un angajament privind combaterea muncii forţate în lanţurile de aprovizionare la nivel global, inclusiv sectoarele energiei şi confecţiilor, şi unde există munca forţată pentru minorităţi.


Angajamentul va obliga liderii Uniunii Europene, SUA, Canadei, Japoniei şi Marii Britanii să acţioneze împotriva Beijingului, ca urmare a relelor tratamente în cazul uigurilor musulmani din provincia Xinjiang.

El va cuprinde şi un angajament de a încheia restricţiile inutile în cazul exporturilor de vaccin, dar şi angajamente privind trecerea la vehicule cu zero emisii de carbon şi promisiunea de noi finanţări pentru protejarea mediului şi va sublinia nevoia de a asigura sustanabilitate pe termen lung a finanţelor publice odată ce redresarea va fi stabilită.

Posibil, va fi lansat şi un apel ca Rusia să combată grupările din ţară care comit atacuri cibernetice.

G7 cuprinde Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite. Grupul înfiinţat în 1975 ca forum informal reunind liderii principalelor naţiuni industrializate din lume completează rolul G20, considerat în general ca fiind cadrul pentru coordonarea economică globală.

G7 poate stabili agenda globală, deoarece deciziile luate de aceste mari puteri economice au un impact real. Atunci când liderii G7 convin asupra direcţiei de urmat pe o anumită problemă de politică, decizia se propagă în multe alte organizaţii şi instituţii internaţionale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: