8 iunie, 2021

Valeriu Gheorghiță, conferința săptămânală privind vaccinareaUnele centre de vaccinare anti-Covid se transformă în echipe mobile, unele își reduc programul de lucru, iar altele se închid din cauza scăderii numărului celor dispuși să se imunizeze, a anunțat marți Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale.

În aproximativ 45% din centre, activitatea a coborât sub 50% din capacitate, așa încât va începe o evaluare a situației, a explicat oficialul.

În urma acestei evaluări, se vor lua următoarele măsuri: reducerea programului de lucru și constituirea de echipe mobile pentru vaccinare door-to-door sau alte tipuri și „chiar sistarea temporară a activității”, acolo unde nu se mai prezintă nimeni la imunizare.


O ședință în acest sens a fost purtată deja cu reprezentanțiilor direcțiilor de sănătate publică județene, a declarat Valeriu Gheorghiță, în conferința de presă săptămânală organizată pe tema vaccinării:

Am făcut o evaluare, cu ajutorul colegilor din CNCAV, a activităţii şi eficienţei (…) celor peste 996 de centre de vaccinare. 45% din aceste centre au o activitate medie şi scăzută, însemnând că vaccinează sub 50% din capacitatea fluxului.

Ca atare, pentru a optimiza activitatea centrelor de vaccinare, ieri am transmis către toate Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti o adresă prin care rog reevaluarea activităţii centrelor de vaccinare, cu mai multe propuneri.

Pe de o parte, fie de reducere a programului de lucru în acele centre şi constituire de echipe mobile care să vaccineze fie în activităţile de vaccinare door to door, din uşă în uşă, în mod deosebit în mediul rural, sau alte tipuri de activităţi de vaccinare ce presupun deplasarea unor echipe mobile sau, în anumite centre care nu mai au adresabilitate, chiar sistarea temporară a activităţii acestora, tocmai pentru a fi eficienţi în ceea ce priveşte persoane vaccinate, respectiv costuri.


Dacă vaccinarea anti-Covid a scăzut, acest lucru nu are nicio legătură cu organizarea campaniei sau cu managementul acesteia, a mai explicat Valeriu Gheorgiță. Evoluția este determinată de faptul că nu mai există multe persoane persoane care doresc să se vaccineze, deși accesibilitatea serurilor este cea mai ridicată din toate statele europene – oamenii pot alege vaccinul, se pot vacina fără programare etc., a mai adăugat oficialul.

Aproape patru milioane de de persoane s-au imunizat cu schema compeltă până acum, în pofida estimărilor guvernanților, care anunțau că la 1 iunie va fi depășit plafonul de cinci milioane români vaccinați cu ambele doze.

Alți 459.936 de români au primit prima doză.

(Citiți și: „România, penultima din UE la vaccinarea anti-Covid. Cauzele”)

Aproape 10.000 de copii între 12 și 15 ani, vaccinați

Un număr de 9.394 de copii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani au fost vaccinați anti-Covid începând cu 2 iunie, când a demarat imunizarea lor cu BioNTech/Pfizer.

România este primul stat membru ce a trecut la vaccinarea acestei categorii de vârstă, a reamintit Valeriu Gheorghiță:

La nivelul celorlalte ţări ale UE, Franţa, din declaraţiile efectuate va începe activitatea de vaccinare pentru această grupă de vârstă pe data de 15 iunie, Germania şi Polonia au început vaccinarea pentru această grupă de vârstă pe data de 7 iunie, de asemenea Lituania în decursul lunii iulie, iar Austria îşi propune ca până la sfârşitul lunii august să atingă peste 340 de mii de copii cu vârsta cuprinsă între 12-15 ani ca obiectiv de vaccinare.

De asemenea, Ungaria a început să vaccineze tinerii între 16 şi 18 ani de la mijlocul lunii mai.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: