11 iulie, 2013

Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu și președinta companiei care operează posturile de televiziune Antena, este urmărită penal în dosarul de șantaj în care e învinuit Sorin Alexandrescu, directorul general al grupului de presă.

Potrivit procurorilor DNA, alături de Sorin Alexandrescu și Camelia Voiculescu, a început urmărirea penală și împotriva lui Daniel Matiescu – director general în cadrul grupului, și împotriva persoanelor Juridice Antena Group SA și Intact Publishing SRL.

Dosarul a fost declanșat în urmă cu o lună, când Sorin Alexandrescu a fost ridicat de procurori și acuzat de șantaj împotriva administratorului companiei RCS-RDS, Ioan Bendei. Șantajul ar fi constat în presiunile exercitate de Alexandrescu împotriva lui Bendei pentru semnarea unui contract favorabil postului familiei Voiculescu, altfel bendei ar fi fost denunțat pentru contracte suspecte cu mjitică Dragomir, șeful LPF, după ce RCS-RDS a câștigat licitația pentru meciurile din ligă.


Sorin Alexandrescu i-ar fi spus lui Bendei că dacă nu încheie actul va fi făcută o anchetă jurnalistică în care se va arăta că în 2009 a semnat un contract de 3,5 milioane de euro cu firma preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, pentru ca în schimb să obţină drepturile de transmise a unor meciuri din cadrul Ligii I.

Procurorii au arătat că Sorin Alexandrescu urmărea să-l determine pe Ioan Bendei să semneze un contract de 7,2 milioane de euro anual, pe o perioadă de cinci ani, însă, în final, directorul general al Antena TV Group a fost de acord şi cu un contract de patru milioane de euro pe an pe o perioadă de cinci ani, promiţând în schimb să nu mai publice informaţiile legate de contractul dintre RCS&DS şi firma lui Dumitru Dragomir, SC Bodu SRL.

Alexandrescu şi Bendei s-au întâlnit în 19 aprilie, 22 aprilie, 26 aprilie, 14 şi 16 mai, la fiecare întâlnire, directorul general al Atena TV Group spunându-i administratorului RCS&RDS că, pentru a nu iniţia o campanie mediatică negativă la adresa acestuia, campanie care i-ar afecta viaţa personală şi cariera profesională, ar trebui să accepte semnarea contractului, în numele societăţii pe care o reprezintă.

Din stenogramele interceptărilor telefonice, aflate la dosar, rezultă că Alexandrescu a vorbit despre acest subiect cu Camelia Voiculescu şi Dan Voiculescu.


Iată comunicatul integral al DNA, care anunță începerea urmăririi penale și împotriva Cameliei Voiculescu :

În cauza penală referitoare la infracțiunea de șantaj reținută în sarcina inculpatului ALEXANDRESCU GEORGE SORIN, director general al ANTENA TV GROUP, ale cărei aspecte au fost inițial mediatizate prin comunicatele din data de 30 mai 2013, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus extinderea cercetărilor și începerea urmăririi penale faţă de următoarele persoane:

VOICULESCU CAMELIA – RODICA, asociat la S.C. ANTENA TV GROUP S.A şi la S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L, în sarcina căreia s-a reținut complicitate la infracţiunea de şantaj,

MATIESCU GEORGE DANIEL, director general al INTACT PUBLISHING S.R.L, în sarcina căruia s-a reținut complicitate la infracţiunea de şantaj,

– persoana juridică S.C. ANTENA TV GROUP S.A, în sarcina căreia s-a reținut infracţiunea de şantaj,

– persoana juridică S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L,în sarcina căreia s-a reținut infracţiunea de şantaj

Din Ordonanţa de extindere a cercetărilor şi începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există indicii concludente și temeinice cu privire la participarea altor persoane fizice şi juridice care au comis, sub forma autoratului şi complicităţii, acte materiale specifice infracțiunii reţinute în sarcina inculpatului Alexandrescu George Sorin.

Astfel, potrivit actelor întocmite de procurori, în perioada 16 aprilie – 24 mai 2013, inculpatul Alexandrescu George Sorin, director general al ANTENA TV GROUP, a constrâns un administrator al unei societăți comerciale (parte vătămată) să semneze un contract în condiții prestabilite, impuse de inculpat, sub amenințarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromițătoare pentru persoana în cauză şi că, în acest scop, va fi realizată o anchetă jurnalistică.

Pe de altă parte, inculpatul a dispus trimiterea, către partea vătămată și către alte persoane, a unor adrese de informare emise de către INTACT PUBLISHING S.R.L. şi semnate de învinuitul Matiescu George-Daniel, în calitate de director general, prin care, sub pretextul desfăşurării anchetei jurnalistice, se solicitau relaţii privind împrejurarea care făcea obiectul șantajului.

În tot acest interval de timp, pe posturile de televiziune aparţinând ANTENA TV GROUP au apărut informaţii cu privire la compania al cărei administrator era partea vătămată, aspect de natură să accentueze convingerea că ar putea fi date publicităţii materialele compromiţătoare care să vizeze și partea vătămată.

Începând cu data de 9 mai 2013, pe două posturi de televiziune din cadrul ANTENA TV GROUP a fost difuzat un spot publicitar în cuprinsul căruia se făcea referire la ancheta jurnalistică care ar fi vizat împrejurări presupus compromiţătoare pentru partea vătămată.

Cu ocazia mai multor întâlniri, inculpatul Alexandrescu George Sorin ia reamintit părţii vătămate că singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa şi, implicit, activitatea pe care o desfăşoară în cadrul companiei este semnarea contractului cu ANTENA TV GROUP, în condiţiile impuse.

Din probatoriul administrat până în prezent, a reieşit că inculpatul Alexandrescu George Sorin a purtat, în mod constant, discuţii pe marginea întâlnirilor avute cu partea vătămată, atât înainte cât şi după finalizarea acestora, cu învinuita Voiculescu Camelia-Rodica, reieșind că acesta din urmă avea cunoştinţă de actele materiale întreprinse de inculpat, sprijinindu-l constant în acest sens.

Învinuiţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: