25 mai, 2021

Trezoreria SUA și-a ajustat, până la 15% „cel puțin”, propunerea privind impozitul minim global pe profiturile corporațiilor, după ce avansase, în aprilie, o rată de 21%.
Modificarea a fost făcută pentru a convinge Congresul să fie de acord cu planul vast de reforme fiscale al Administrației Biden.

Astfel, „se va obține un suport puternic din partea G7 (grupul celor mai dezvoltate 7 țări ale lumii, n.r.) pentru această măsură”, a declarat secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adelmo, pentru Reuters.


Impozitul minim global pe profitul corporațiilor este menit să stăvilească fenomenul optimizării fiscale, prin care multinaționalele își înregistrează câștigurile cu prioritate în regimuri fiscale cel puțin prietenoase, când nu sunt paradisuri fiscale.

Ideea nu este veche și a fost susținută încă din 2019 de laureatul premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz.

„Deschiderea” lui Janet Yellen a fost de 21%

În aprilie 2021, Janet Yellen, secretarul Trezoreriei și fost președinte al băncii centrale americane (Federal Reserve, Fed), surprinsese mediile economice, propunând o rată de 21%, cu care statele lumii să taxeze impozitele companiilor care operează pe teritoriile lor. Germania și Franța susținuseră propunerea.

(Citiți și: „Taxarea corporațiilor: Miniștrii de finanțe din Germania și Franța susțin o taxă minimă de 21% pe câștigurile companiilor”)

Acum Germania, Franța, Italia și Japonia (toate membre ale G7, alături de SUA, Marea Britanie și Canada) au comentat pozitiv noua propunere a SUA, potrivit Reuters.


Dacă miniştrii de Finanţe ai G7  ajung la un acord oficial, la întîlnirea lor din 4 – 5 iunie din Londra, liderii G7 ar putea semna acordul la Summitul G7 din 11-13 iunie, ca să se prezinte un plan celor 140 de ţări care negociază sub egida Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Casa Albă caută aprobarea Congresului pentru reforma fiscală

Impozitul minim global pe profiturile companiilor face parte dintr-o amplă reformă fiscală în SUA, menită de Casa Albă să contribuie la finanțarea  programului său de investiții publice de 2.000 de miliarde de  dolari, în următorii 15 ani, potrivit prezentării Casei Albe în materie.

(Citiți și:”Atenție la ”V”: Economia – și România odată cu ea – își revine la valoarea din 2019, dar la o cu totul altă calitate. Au apărut CRONICILE 90 – titlurile și autorii”)

Reforma fiscală promovată de președintele Joe Biden prevedea, printre altele, ca impozitul pe profitul obținut de multinaționalele americane în afara SUA să fie crescut de la 10,5%, până la nu mai puțin de 21%, în condițiile în care impozitul pe profitul obținut în SUA ar crește de la 21% până la 28%.

Grupurile de afaceri americane (inclusiv Camera de Comerț a SUA) se opun oricărei creșteri de impozit.

(Citiți și:”Revoluția fiscală propusă de SUA privind impozitul minim global pe profiturile corporațiilor găsește susținere la FMI”)

Nici toți membrii G7 nu sunt prea încântați. Boris Johnson, premierul Marii Britanii, unde impozitul pe profit este de 19%, a salutat „angajamentul reînnoit al SUA pentru a se găsi o soluție”, atunci când a fost întrebat dacă va susține nivelul de 15%.

Premierul britanic a mutat însă accentul pe taxarea coloșilor digitali, care ar trebui să fie o prioritate.

„Un acord global ar putea susține reformele necesare legislației fiscale americane, care să asigure că multinaționalele noastre sunt stimulate să investească în SUA și să-și plătească partea lor de contribuție”, a declarat Ron Wyden, președintele Comisiei Financiare a Senatului.

Un anumit consens ar trebui să se formeze privind structura impozitului minim global, până în iulie, când miniștrii de Finanțe din G20 (grupul celor mai dezvoltate 20 de țări ale lumii) se vor întâlnila Veneția. Iar detaliile tehnice să se perfecteze până la summitușl G20 din octombrie de la Roma.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: