Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a susţinut, joi, că în acest moment nu sunt motive pentru eventuala îngheţare a preţului carburanţilor, şi nici în privinţa resurse produse energetice România nu se poate opune alinierii tarifelor la nivelul internaţional.
”Deocamdată, nu avem motive pentru a lua o asemenea măsură. Cu toată îngrijorarea care există în România, la nivelul fiecărui cetăţean, care vede cum creşte preţul la produsele petroliere, din păcate, deocamdată, Guvernul nu are motive pentru a lua o asemenea măsură”, a spus Stolojan, la RFI.
Eurodeputatul a apreciat că Guvernul nu are argumente pentru îngheţarea preţurilor la benzină, în condiţiile în care la nivel mondial preţul petrolului este de 100-110 dolari pe baril.
Fostul prim-ministru a criticat concepţiile economice potrivit cărora România ar putea păstra un preţ la energie mai scăzut decât cotaţiile internaţionale, dacă are anumite resurse.
”Eu aş putea să vă spun că România are o problemă cu capul în privinţa energiei, pentru că sunt, din păcate, chiar foarte mulţi economişti care gândesc că, dacă ai ţiţei din producţie proprie şi ai gaze naturale din producţie proprie, poţi să le foloseşti la orice preţ doreşti tu. O asemenea concepţie este profund dăunătoare, mai ales că România nu are situaţia Rusiei, care are suficientă energie, o şi exportă şi poate să-şi practice în interiorul ţării, deşi cu anumite consecinţe negative pentru competitivitatea economiei, nişte preţuri mici la energie faţă de preţurile internaţionale”, a explicat Stolojan, la RFI.
De asemenea, liderul democrat-liberal a subliniat că problemele României rezidă în faptul că produce mai puţină energie decât consumă.
”România e o ţară care consumă, din păcate, mai multă energie decât produce şi, în consecinţă, singurul raţionament care să ajute economia românească este de a practica la energie preţurile internaţionale”, a conchis Theodor Stolojan.
Afirmaţiile lui Stolojan contrazic declaraţiile premierului Emil Boc, potrivit cărora scumpirea benzinei este cauzată de privatizarea Petrom.
Recent, Boc a cerut Consiliului Concurenţei şi Departamentului pentru Afaceri Europene să analizeze posibilitatea aplicării unui articol al Legii concurenţei, care ar da posibilitatea Guvernului să îngheţe preţul carburanţilor pentru o perioadă de până la 6 luni.