25 martie, 2021

Compania japoneză Astroscale a lansat doi sateliți cu ajutorul cărora va testa un proiect-pilot de colectare a deșeurilor spațiale. Unul dintre sateliți are sarcina de a colecta reziduuri spațiale, iar celălalt va juca rolul ”deșeului”, anunță Euronews.

Cei doi sateliți au fost lansați luni cu o rachetă Soyuz, de pe cosmodromul Baikonur din Kazakhstan, unul dintre aceștia fiind echipat cu tehnologia Elsa-D (End-of-Life Services by Astroscale Demonstration).


Misiunea constă în colectarea a 17 kilograme de deșeuri cu un magnet, apoi tandemul va reintra în atmosfera terestră. Deocamdată, planul este de a demonstra capacitatea satelitului “de serviciu” să prindă deșeuri, încercând această operațiune de mai multe ori în următoarele șase luni.

Tehnologia utilizată nu permite însă colectarea deșeurile deja existente, ci a celor care vor fi generate în viitor, cu condiția ca aceștia să fie echipați cu o placă de andocare compatibilă.

Gunoiul spațial este alcătuit fie din sateliți ieșiți din uz sau defecți, fie de resturi rezultate în urma unor coliziuni sau chiar a unor explozii – marile puteri militare au testat capacități de distrugere a sateliților ”inamici”. Experții estimează la minim 9.000 de tone cantitatea de deșeuri care gravitează în jurul Pământului.

Deșeurile spațiale reprezintă un pericol pentru sateliții funcționali de pe orbită. Nu există niciun tratat internațional cu privire la recuperarea deșeurilor spațiale.


Agenția Spațială Europeană s-a angajat în 2020 la misiunea de a curăța orbita de deșeuri, într-un parteneriat cu start-up-ul elvețian ClearSpace care va începe în 2025.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: