20 ianuarie, 2021

Donald Trump și Steve Bannon

Donald Trump a manifestat clemență față de 143 de persoane în ultimele ore ale mandatului său de președinte, iar printre beneficiari se numără fostul său strateg Steve Bannon, fostul director de campanie al lui Donald Trump și ulterior şeful strategiilor de la Casa Albă.

Pe lista grațiaților se mai află și Elliott Broidy, omul de afaceri și lobby-stul care i-a mijlocit lui Liviu Dragnea participarea, în 2017, la învestitura președintelui Donald Trump. Broidy este acuzat într-un răsunător dosar de corupție din Malaezia.

Tehnic, președintele SUA a grațiat 70 de persoane și a comutat sentințele altor 73 de persoane. Donald Trump este unul dintre președinții SUA care au semnat cele mai puține acte de clemență.


Grațierea înseamnă ștergearea faptelor și redobândirea drepturilor civile, în timp ce comutarea pedepsei presupune reducerea totală sau parțială a pedepsei pentru cei care-și execută pedepsele în închisoare.

Bannon, considerat unul dintre republicanii extremiști și promotorii supremației albilor, implicat și în scandalul Cambridge Analitica, a fost acuzat că a delapidat sume provenite din donațiile destinate construirii zidului de la granița cu Mexicul, unul dintre proiectele celebre ale președintelui Trump.

Nu apar pe listă avocatul lui Donald Trump, Rudy Giuliani, și nici Ivanka Trump sau soțul acesteia, Jared Kushner, și niciun alt membr al familiei celor care părăsește miercuri Casa Albă.

Potrivit legii, președintele poate grația nu numai persoane deja acuzate sau condamnate, ci, cu precizarea perioadei, și persoane pe numele cărora nu există încă nicio investigație.


De asemenea, nu poate fi anulată decât responsabilitatea pentru infracțiuni federale.

Richard M. Nixon, care a demisionat din cauza scandalului Watergate, a fost grațiat de președintele care i-a urmat, Gerald Ford, pentru toate infracțiunile pe care le-a comis sau la care a luat parte în perioada mandatului.

Rapperii Lil Wayne și Kodak Black, condamnați pentru deținere ilegală de arme, au beneficiat și ei de clemența lui Donald Trump.

Fostul primar din Detroit, Kwame Kilpatrick, care ispășea o pedeapsă cu 28 de ani închisoare pentru corupție, beneficiază, de asemenea de iertare prezidențială.

Sholam Weiss a fost condamnat la 845 de ani de închisoare pentru spălare de bani și la restituirea a peste 125 de milioane de dolari, în legătură cu  falimentul companiei de asigurări National Heritage Life Insurance Company (NHLC).

Grațierea prezidențială și actele de clemență nu implică nevinovăția persoanelor respective.

Președinții se folosesc adesea de această prerogativă, la sfârșitul mandatului lor, pentru a-și ajuta aliații și donatorii. Donald Trump apelase și în timpul mandatului la această posibilitate. Printre persoanele grațiate anterior se numără Michael Flynn, Roger Stone, George Papadopoulos și Paul Manafort, toți condamnați în urma anchetei privind intervenția Rusiei în alegerile americane din 2016, dar și Charles Kushner, tatăl ginerelui și consilierului său Jared Kushner, condamnat pentru fraudă.

La fel de controversat precum unele dintre grațierile lui Trump este și actul de clemență pe care Bill Clinton l-a făcut la plecarea de la Casa Albă, când l-a grațiat pe omul de afaceri Marc Rich, sponsor al democraților, multimilionarul care a fugit în Elveția după ce a fost acuzat de fraudă și evaziune fiscală.

Cele mai multe grațieri – președinții FDR, Truman și Obama

Donald Trump este unul dintre președinții SUA care au semnat cele mai puține acte de clemență până în ultimele 24 de ore ale mandatului. Până pe 23 noiembrie, arată Pew Research, acesta emisese 28 de acte de grațiere și 16 comutări de pedepse. Cele mai multe grațieri și comutări de pedepse au fost semnate de Franklin D. Roosevelt (3.796), Harry S. Truman (2.044) și Barack Obama (1.927).

Majoritatea grațierilor sau a comutărilor de pedepse semnate de Barack Obama au vizat infracțiuni de droguri fără comiterea de violențe. Fostul peședinte și un grup de parlamentari au promovat o reformă a sistemului de justiție în acest, încercând să modifice pedepsele obligatorii pentru această categorie de cazuri. Demersul a fost suspendat înaintea alegerilor prezidențiale.

Din cele 1.927 de acte de clemență, 222 au fost grațieri și 1.715, comutări de pedepse.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: