11 ianuarie, 2021

Un joint-venture dintre compania românească  Restart Energy, un furnizor independent de energie electrică şi gaze naturale de pe piaţa locală, și compania de consultanță Interlink capital Strategies din Washington, DC urmează să lanseze pe piața americană platforma Restart Energy Democracy (RED), bazată pe tehnologia blockchain, potrivit Agerpres.

Restart Energy Democracy (RED) este o platformă de tranzacţionare a energiei care permite transferul peer-to-peer între producătorii de energie şi consumatorii finali.

Platforma RED a fost lansată în 2019 în România, unde Restart Energy are cea mai mare bază de clienţi – aproximativ 30.000 de clienţi casnici şi 5.000 de clienţi corporate.


Va fi lansată și lansa o franciza de business de energie (în format complet digital) şi un sistem de credite de carbon pentru producţia şi consumul de energie regenerabilă.

Investiții de 500 mil. dolari în regenerabile

Parteneriatul Restart Energy – Interlink capital Strategies are în plan și achiziția și desvoltarea de proiecte de energie regenerabilă de 500 MW, în valoare de 500 de milioane de dolari în România şi ţările vecine, până la finalul 2025.

Planul este să achiziţioneze şi să dezvolte în fiecare an 100 MW de proiecte solare, eoliene, biogaz, biomasă şi energie geotermală. Proiectele Restart Energy vor necesita investiţii de aproximativ 100 de milioane de dolari pe an, potrivit sursei citate.

Interlink capital Strategies va activa ca un consilier strategic pentru finanţarea acestor proiecte.


„Prin acest parteneriat putem accesa capital din SUA şi să accelerăm obiectivul Restart Energy de a furniza 1 miliard KWh anual de energie regenerabilă accesibilă pentru 300.000 de consumatori din România şi Europa până în 2025”, spune Armand Domuţa, CEO şi fondator Restart Energy.

Restart Energy își propune să contribuie la reducerea emisiilor de dioxid de carbon din producţia de energie cu 750 milioane kg CO2 pe an, așa încât să devină primul furnizor din România care livrează 100% energie verde produsă local, până în 2025, a adăugat Armand Domuța.

Regenerabile via blockchain

„Restart Energy este o companie inovatoare, în avangardă prin modul în care combină aprovizionarea şi marketingul, prin tehnologie, viziune şi scop, făcând energia regenerabilă accesibilă tuturor. Ceea ce ne-a atras în acest parteneriat nu este doar RED – o platformă bazată pe tehnologia blockchain – ci şi antreprenorii şi viziunea lor către proliferarea energiei regenerabile, o viziune compatibilă cu misiunea Interlink”, a declarat și Alan Beard, managing director Interlink.

Consultantul american mai spune că „modelul de business al RED va aduce în SUA o abordare nouă, mai bună, a modului în care este finanţată, produsă şi consumată energia regenerabilă. Acest fapt ne face să credem că va îmbunătăţi accesul la energie verde şi, în cele din urmă, va ajuta mediul înconjurător. În paralel, investiţia în planurile Restart Energy din Europa ne va permite să dezvoltăm şi alte proiecte asemănătoare, mai ales că Restart este deja activ în România şi Serbia şi intenţionează să se extindă anul acesta în Germania şi Spania”

Parteneriatul se desfăşoară prin Restart Energy Innovative Technologies AG (REIT AG), o societate din Elveţia – parte din grupul de companii Restart Energy. REIT AG este un ecosistem de inovaţie care finanţează şi dezvoltă proiecte de tehnologie în energie.

Restart Energy este un furnizor independent de energie electrică şi gaze naturale, cu capital 100% românesc, înfiinţat în 2015 la Timişoara. Compania are operaţiuni în România şi Serbia şi, începând cu 2021, intenţionează să se dezvolte pe mai multe pieţe europene, incluzând Germania şi Spania.

Interlink capital Strategies este o companie de administrare a fondurilor, consultanţă în management şi consultanţă financiară. A fost înfiinţată în 1994, are sediul în Washington, DC, și este specializată în finanţarea pieţelor emergente, energie regenerabilă şi dezvoltarea afacerilor. Are în vedere programe de incluziune financiară, diminuarea riscului şi dezvoltarea oportunităţilor de afaceri şi/ sau finanţarea acestora cu programe guvernamentale de creditare/investiţii la nivel mondial.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: