27 octombrie, 2020

Președintele Klaus Iohannis a făcut marți seara, după ședința de lucru de la Cotroceni cu oficiali din sistemul sanitar, un nou apel la populație pentru respectarea măsurilor de combatere a epidemiei de coronavirus.

De asemenea, el a asigurat populația că „autoritățile au planuri clare astfel încât să fie asigurate condițiile necesare pentru pacienții care ajung la ATI în stare gravă”.

În acest moment, a explicat șeful statului, în România există 3.065 de paturi complet utilate în secțiile de Terapie Intensivă, pentru toate patologiile, nu doar Covid-19, iar capacitatea sistemul sanitar va crește pe viitor prin accesarea de fonduri europene.


La ședință au participat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, vicepreședintele Societății Române de ATI, Dorel Săndesc, și șeful Secției ATI I, de la spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” București, Dan Corneci.

Declarația președintelui Klaus Iohannis:

Situația epidemiologică atât la nivel european cât și național se agravează constant. În ultima zi am avut peste 100 de români care au pierdut lupta cu virusul.

Ne așteaptă o perioadă foarte dificilă și e nevoie de eforturi susținute.

Lupta cu virusul se duce pe două fronturi: prevenție și spitale. Am dorit să am o discuție aplicată cu experți rescunoscuți de ATI care mi-au prezentat o analiză a resurselor ATI la nivel național.


Când vorbim de resurse vorbim atât de paturi cât și de personal medical. Guvernul a elaborat o strategie de creștere a capacității. În tot acest timp Ministerul Sănătății a desfășurat proceduri de achiție.

Astfel, la acest moment avem conform rapoartelor 3.065 de paturi de ATI pentru toți pacienții, nu doar COVID, 2.252 de ventilatoare, 2.756 de monitoare și o serie de echipamente achiziționate cu diverse surse de finanțare.

La acestea se adaugă 5 unități de terapie intensivă mobilă cu un total de 169 de paturi.

În ceea ce privește doar ventilatoarele de ATI funcționale, în aprilie-octombrie 2020 creșterea capacității de ventilatoare la nivel național a fost de 73% și până în decembrie încă 15%. De la începutul pandemiei până acum capacitatea s-a dublat.

Am solicitat foarte concret date despre București și aici vom avea în 7 spitale o extensie a capacității ATI și pot să vă spun că în următoarele 10 zile vom avea în plus 123 de paturi ATI.

Așadar, autoritățile au acționat și au planuri clare astfel încât să fie asigurate condițiile necesare pentru pacienții care ajung la ATI în stare gravă.

Accesarea fondurilor europene va duce la o creștere a capacității.

Se va achiziționa prin proceduri specifice întreaga gamă de aparatură necesară. Accesarea acestor fonduri va avea un impact extrem de important.

Cifrele sunt calculate cu precizie de specialiști. De exemplu, 662 de paturi de ATI de înaltă performanță au fost deja avizate pentru finanțare din acest program.

Pentru a stopa răspândirea virusului este nevoie și de implicarea noastră, a cetățenilor. Oricâte măsuri vor lua autoritățile nu sunt suficiente dacă nu suntem cu toții parte a acestui efort național.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: